Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Αρκτικός Ωκεανός: μεθάνιο αναβλύζει από το βυθό

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν σημαντικές ποσότητες μεθανίου να αναβλύζουν από το βυθό του Αρκτικού Ωκεανού, με τη μορφή φυσαλίδων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η μελέτη των επιστημόνων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, να αναβλύζουν με τη μορφή φυσαλίδων από το παγωμένο βυθό του Αρκτικού Ωκεανού, στα ανατολικά της Σιβηρίας.
Το μεθάνιο, προέρχεται από την αποσύνθεση των φυτών και παραμένει παγιδευμένο μέσα στα παγωμένα ύδατα.


Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν οι εκπομπές του αρκτικού μεθανίου είναι τωρινές ή συνεχίζονται της Βιομηχανικής Επανάστασης τον 18ο αιώνα, που οδήγησε στην ευρύτερη χρήση των ορυκτών καυσίμων, τα οποία ευθύνονται για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα μεθανίου, στον αέρα και στο νερό σε 5000 σημεία στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Σιβηρίας, κατά την περίοδο 2003-2008.
Σε κάποια σημεία εντοπίστηκαν ποσότητες μεθανίου να αναβλύζουν από το βυθό του Αρκτικού Ωκεανού με τη μορφή φυσαλίδων.
Η επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, Natalia Shakhova, του Πανεπιστημίου Ferbanks της Αλάσκας, δήλωσε ότι η τωρινή συγκέντρωση μεθανίου στην Αρκτική είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 400,000 χρόνων.
Το μεθάνιο, το οποίο βρίσκεται κρυμμένο κάτω από τους πάγους και στα βάθη των ωκεανών, παρομοιάζεται σαν ωρολογιακή βόμβα, το οποίο αν απελευθερωνόταν θα πυροδοτούσε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου