Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ο κινηματογράφος εγκαταλείπει τις δύο διαστάσεις


Μια μεγάλη αλλαγή στον κινηματογράφο, παρόμοια με αυτή του περάσματος από τον «βουβό» στον «ομιλούντα», πρόκειται να έρθει και στη χώρα μας. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να ξαναγίνει ο κινηματογράφος ένας τρόπος διασκέδασης όπως παλιά. Να επανέλθει, δηλαδή, η μαγεία του σινεμά όχι μόνο για τους φανατικούς αλλά για τον περισσότερο κόσμο που θέλει ένα βράδυ να διασκεδάσει και να ξεφύγει λίγο από την καθημερινότητα. Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κ. Χατζηιωάννου, διευθύνοντα σύμβουλο της ΑudioVisual (Επιχειρήσεις Εικόνας και Ηχου), είναι σε πρώτη φάση ο κινηματογράφος τριών διαστάσεων (3D) και αργότερα και «τεσσάρων διαστάσεων» (4D).

Στη χώρα μας έχουμε ήδη γνωρίσει τον τρισδιάστατο κινηματογράφο στις σύγχρονες πλέον αίθουσες με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών. Η επιπλέον, τέταρτη, διάσταση έχει να κάνει με τη συμμετοχή και του θεατή στην ταινία. Δηλαδή, όταν ο ήρωας της ταινίας προσπαθεί να ξεφύγει από μια καταδίωξη με τη βοήθεια ενός γρήγορου σπορ αυτοκινήτου, ο θεατής να αισθάνεται την ταχύτητα σαν να κάθεται στη θέση του συνοδηγού, να αισθάνεται την κίνηση, να αισθάνεται τον αέρα που χτυπά μέσα από το ανοικτό παράθυρο. Οταν ο ήρωας εγκαταλείπει το αυτοκίνητο και πέφτει στη θάλασσα, τότε οι σταγόνες του νερού χάρη σε μια ειδική εγκατάσταση «σπρέι» να φθάνουν ως τον θεατή.

Οπωςαναφέρει ο κ. Χατζηιωάννου, η εταιρεία με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι σε θέση να φέρει αρχικά τον κινηματογράφο 3D στις αί θουσες και στη συνέχεια το 4D. Μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η λειτουργία των πρώτων κινηματογραφικών 4D αιθουσών στη χώρα μας στα Ster Cinemas. Με την τεχνολογία αυτή δεν συζητάμε πλέον για κινηματογράφο όπως τον γνωρίζαμε ως σήμερα αλλά για ένα ολόκληρο περιβάλλον γύρω από τους θεατές που τους βάζει κυριολεκτικά στο κέντρο της δράσης, με όλες τις παραπάνω τεχνολογίες που τους δίνουν την αίσθηση ότι είναι μέσα στην ταινία. Και βέβαια ακόμη πιο σημαντικό είναι το ότι η τεχνολογία αυτή τού 4D μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε εφαρμογές διαδραστικής εκπαίδευσης. Οπως αναφέρει ο κ. Χατζηιωάννου, ένα δείγμα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί ο κινηματογράφος με το 4D αποτελεί η ειδική εγκατάσταση που ήδη λειτουργεί στο Αllou Fun Ρark, το θεματικό πάρκο δηλαδή, που αποτελεί και μία από τις δραστηριότητες της εταιρείας. Σύντομα δε ετοιμάζει και την εισαγωγή συστημάτων ψυχαγωγίας 5D, που είναι μια νέα, απίστευτη, όπως χαρακτηρίζει, εμπειρία.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του κινηματογράφου ο κ. Χατζηιωάννου τονίζει ότι, παρά την κρίση και στο κομμάτι της διανομής αλλά και στις αίθουσες, μέσα στους πρώτες μήνες του 2010 υπάρχει μια αυξητική τάση της τάξεως του 10%. Το κομμάτι του home entertainment, τα DVD Club, η άλλη μεγάλη δραστηριότητα, παρουσιάζει πτώση καθώς πλήττεται από τη διακίνηση ταινιών μέσω Ιnternet η οποία έχει χαρακτηρισθεί παράνομη. Ακόμη ανοδικά κινείται και η επισκεψιμότητα του Αllou Fun Ρark.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου