Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Ηella = 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000

Ψηφοφορία για το πώς θα ονομάζεται κάθε αριθμός μεγαλύτερος από το 1 ακολουθούμενο από 27 μηδενικά

 Χιλιάδες επιστήμονες, φοιτητές αλλά και απλοί χρήστες του Διαδικτύου μετείχαν σε μια online καμπάνια ζητώντας από την αρμόδια διεθνή επιτροπή να δώσει την ονομασία που επέλεξαν σε μια κατηγορία τεράστιων αριθμών.

Οι υποστηρικτές του αιτήματος ισχυρίζονται ότι αυτοί οι τεράστιοι αριθμοί έχουν ζωτική σημασία για τους επιστήμονες όσον αφορά τους υπολογισμούς σε πολλά ερευνητικά πεδία, όπως η ενέργεια του ήλιου, οι αποστάσεις μεταξύ των γαλαξιών και ο αριθμός των ατόμων.

Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι ζητούν κάθε αριθμός που είναι μεγαλύτερος από το 1 ακολουθούμενο από 27 μηδενικά να ονομάζεται «Ηella». Ως σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός με διεθνώς αναγνωρισμένο πρόθημα είναι το 1 ακολουθούμενο από 24 μηδενι κά (yotta). Αν και το προτεινόμενο όνομα «Ηella» θυμίζει Ελλάδα, εν τούτοις πρόκειται για μια λέξη της καλιφορνέζικης αργκό η οποία σημαίνει «πάρα πολλά».



Τώρα τον λόγο έχει η Διεθνής Επιτροπή Μέτρων και Σταθμών που είναι αρμόδια για την ονοματοδοσία. Η εκστρατεία οργανώθηκε επειδή, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η ανάλυση διαφόρων φυσικών φαινομένων αποκαλύπτει φυσικές ποσότητες που υπερβαίνουν την τάξη μεγέθους των 27 μηδενικών. Ο αριθμός των ατόμων που μετείχαν στην όλη διαδικασία είναι μεν αξιοσημείωτος αλλά ειδικοί του χώρου αναφέρουν ότι η Διεθνής Επιτροπή δύσκολα θα υιοθετήσει το αίτημα, καθώς οι όροι που έχει εγκρίνει για τους μικρότερους (μεγάλους) αριθμούς σπάνια χρησιμοποιούνται και δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα εγκρίνοντας κάποιο καινούργιο.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου