Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Γιατί ερωτευόμαστε;

Ερωτευόμαστε επειδή είμαστε άνθρωποι! Όλοι έχουν μια θεμελιώδη ανάγκη να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν, αλλά και να αισθανθούν σημαντικοί και να προσφέρουν κάτι ο ένας στον άλλον. Γι’ αυτό και οι κοινωνικές σχέσεις είναι τόσο σημαντικές. Όταν ένα άτομο, το οποίο βρίσκουμε ελκυστικό, ανταποκρίνεται, καλύπτονται οι βασικές ανάγκες και των δύο και δημιουργείται ένα κύμα ενθουσιασμού και ενθάρρυνσης. Είμαστε ερωτευμένοι!
Σύμφωνα με τους ερευνητές Andreas Bartels και Semir Zeki του University College του Λονδίνου, αυτό το συναίσθημα προκύπτει επειδή η ερωτική ανταπόκριση διεγείρει το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη δημιουργεί υπερκινητικότητα και αϋπνία, κάτι που, αναμφίβολα, γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν ερωτευτεί.
Η Amy Bowles Reyer από το Πανεπιστήμιο George Washington έχει αποδείξει ότι ερωτευόμαστε πιο εύκολα όταν είμαστε ήδη «ξαναμμένοι», όπως π.χ. σε διαδη-λώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις ή σε ισχυρές αναταράξεις στο αεροπλάνο. Αυτό εξηγεί επίσης τις συχνά πολύ στενές σχέσεις –και ερωτικές– που αναπτύσσονται μεταξύ αγνώστων, οι οποίοι βίωσαν μαζί ένα ατύχημα ή μια φυσική καταστροφή.

 Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου