Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ανιχνευτής αντιύλης θα εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η NASA αναβάλλει μέχρι το Νοέμβριο την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων,προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής ενός προηγμένου ανιχνευτήσωματιδίων, ο οποίος θα λειτουργήσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για 10 έως 18 χρόνια.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο ανιχνευτής AMS (Αλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο) επρόκειτο να εκτοξευτεί τον Ιούλιο με το διαστημικό λεωφορείο Endeavour και θα παρέμενε σε τροχιά για τρία μόνο χρόνια.

 Το λευκό τετράγωνο σημειώνει τη θέση που θα καταλάβει το 
όργανο στο σταθμό 
Το λευκό τετράγωνο σημειώνει τη θέση που θα καταλάβει το όργανο στο σταθμό

Πρόσφατα, όμως, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η NASA δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το 2015, όπως προγραμμάτιζε, αλλά το 2020 το νωρίτερο. Οι επιστήμονες αποφάσισαν τότε πως ο AMS θα μπορούσε να παραμείνει σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για να συμβεί αυτό, ο αρχικός υπεραγώγιμος μαγνήτης του AMS, ο οποίος απαιτεί για τη λειτουργία του υγρό ήλιο, πρέπει να εγκατασταθεί με έναν μόνιμο μαγνήτη μεγαλύτερης διάρκειας.

Ο νέος AMS, έναπρόγραμμα στο οποίο συνεργάζονται 16 χώρες, συναρμολογείται αυτή την εβδομάδα στο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας), με επικεφαλής των εργασιών τον Σάμιουελ Τινγκ, νομπελίστα φυσικό που εργάζεται σήμερα στο MIT (Τεχνολογικό Ίδρυμα Μασαχουσέτης).

H αντικατάσταση του μαγνήτη θεωρητικά περιορίζει την ικανότητα του οργάνου να εκτρέπει και να αναλύει τα κοσμικά σωματίδια καθώς περνούν από μια σειρά ανιχνευτών, ωστόσο, όπως τόνισε ο Δρ Τινγκ, η βελτίωση των ανιχνευτών και η παράταση του χρόνου λειτουργίας υπερσταθμίζουν αυτή την απώλεια.

Ο AMS είναι 100 έως 1.000 φορές πιο ευαίσθητος από προηγούμενα αντίστοιχα όργανα και θα μπορεί να εξετάζει σωματίδια με πολύ μεγαλύτερες ενέργειες από ό,τι τα σωματίδια που μπορεί να παράγει ο γιγάντιος επιταχυντής LHC του CERN. Εκτός από αντιύλη, θα μπορέσει ίσως να ανιχνεύσει σωματίδια της μυστηριώδους «σκοτεινής ύλης».

Η αποστολή για την εκτόξευση του οργάνου το Νοέμβριο θα είναι και η τελευταία των διαστημικών λεωφορείων.

Θα προηγηθούν η τελευταία αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Atlantis το Μάιο και η τελευταία αποστολή του Discovery το Σεπτέμβριο.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου