Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Πόσο αργά μπορεί να κινηθεί κάτι;

Είναι δυνατόν να βρίσκεται κάτι σε συνεχή κίνηση, αλλά τόσο αργά ώστε να κινείται λιγότερο από ένα χιλιοστό το χρόνο;
Σχεδόν απειροελάχιστα αργές, αλλά πολύ σταθερές κινήσεις παρατηρούνται σε παχύρρευστα υγρά. Όσο πιο παχύρρευστο είναι ένα υγρό, τόσο πιο αργά ρέει. Έτσι, το ιξώδες του κέτσαπ είναι 50.000 φορές μεγαλύτερο από αυτό του νερού. Παρ’ ότι όλοι γνωρίζουμε πόσο εκνευριστικά αργά ρέει το κέτσαπ, ρέει ωστόσο πολύ ταχύτερα από ένα χιλιοστό το χρόνο.
Αντίθετα, άξιος διεκδικητής του ρεκόρ είναι ο μόλυβδος, που είναι ταυτόχρονα ένα πολύ βαρύ και πολύ μαλακό μέταλλο. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το ίδιο το βάρος μιας μολύβδινης οροφής την έλκει προς τα κάτω, παραμορφώνοντάς την. Η κίνηση αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, π.χ., από τη θερμοκρασία και την πίεση, αλλά ένα κομμάτι μολύβδου που κρέμεται στον αέρα θα χρειαστεί τουλάχιστον 100 χρόνια για να διπλασιαστεί σε μήκος. Ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού, η ταχύτητα της κίνησής του μπορεί να είναι μικρότερη από ένα χιλιοστό το χρόνο.
Όμως, και στη φύση παρατηρούνται αργές κινήσεις. Οι τεκτονικές πλάκες της Γης κινούνται με ταχύτητα πέντε περίπου εκατοστών το χρόνο, ενώ η ενδοχώρα του Καναδά ανυψώνεται κατά ένα εκατοστό το χρόνο.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου