Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Τα παράξενα των Μουντιάλ Νο1 - Σφύριξα κι έληξες...

Τα πρώτα Μουντιάλ, αλλά κυρίως το πρώτο, εκείνο δηλαδή που διεξήχθη το 1930 στην Ουρουγουάη, χαρακτηρίστικαν από αρκετά ευτράπελα. Η οργάνωση του τουρνουά, δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα, μιας και τότε ήταν στα πρώτα του βήματα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση να συμβαίνουν διάφορα αστεία γεγονότα. Γεγονότα τα οποία τότε δείχνανε φυσιολογικά, αλλά για εμάς που ζούμε στο 2010, ακουγόνται αστεία και παράξενα.

Ένα τέτοιο γεγονός συνέβη και στον αγώνα μεταξύ Αργεντινής και Γαλλίας για την φάση των ομίλων.
Η Γαλλία, η οποία είχε ταξιδέψει μέχρι την Ουρουγουάη χωρίς τον προπονητή της Γκαστόν Μπαρό που ήταν καθηγητής μουσικής και το ωδείο του Παρισιού δεν του έδωσε άδεια για την περίοδο του Μουντιάλ, ερχόταν από νίκη επί του Μεξικού, με 4-1, στον πρώτο της αγώνα για την φάση των ομίλων, ενώ για την Αργεντινή το ματς με την Γαλλία αποτελούσε το πρώτο της στην διοργάνωση. Στο πρώτο αυτό Μουντιάλ, από τον όμιλο πέρναγε μόνο ο πρώτος, ο οποίος βρισκόταν κατ' ευθείαν στα ημιτελικά. Για τον όμιλο αυτό, φαβορί θεωρούταν η Αργεντινή, με τη Γαλλία να αποτελεί την ομάδα η οποία μπορούσε να την κοντράρει και να την αφήσει εκτός ημιτελικών, ενώ Μεξικό και Χιλή ερχόντουσαν πιο πίσω στις προβλέψεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το παιχίδι ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία, έδειχνε να είναι εκείνο που θα καθορίσει ποια ομάδα θα περάσει στην φάση των τεσσάρων από αυτόν τον όμιλο.

Ο αγώνας μεταξύ Αργεντινής και Γαλλίας διεξήχθη στο γήπεδο "Παρκ Σεντράλ", στις 16 Ιουλίου του 1930, στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Η Αργεντινή είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού, αλλά ο Γάλλος τερματοφύλακας Τεπό, κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του μέχρι το 81', όταν και οι Αργεντίνοι κέρδισαν φάουλ έξω από την μεγάλη περιοχή. Το 1-0 για την Αργεντινή έκανε ο Λούις Μόντι, ο οποίος έπιασε στον ύπνο τους Γάλλους την ώρα που προσπαθούσαν να στήσουν το τοίχος τους. Οι Γάλλοι με 10' λεπτα να απομένουν αποφάσισαν να βγουν μπροστά και να κυνηγήσουν την ισοφάριση, κάτι το οποίο απέφερε καρπούς στο 84', όταν ο Μαρσέλ Λανζιλέρ έφυγε μόνος προς την αντίπαλη εστία. Ενώ όμως ο Λανζιλέρ ετοιμαζόταν να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να γράψει το 1-1, ο Βραζιλιάνος διαιτητής Αλμέιδο Ρέγο σφύριξε την λήξη παρόλο που απομένανε ακόμη 6' αγώνα.

Πριν καλά καλά οι Γάλλοι καταλάβουν τι έχει συμβεί, ο αγωνιστικός χώρος είχε γεμίσει με Αργεντινούς φιλάθλους που είχαν μπει μέσα στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν. Από την μία οι Αργεντινοί πανηγυρίζουν και από την άλλοι οι Γάλλοι διαμαρτύρονται στον διαιτητή, ο οποίος καταλαβαίνει την γκάφα που έχει κάνει και δίνει εντολή στις δύο ομάδες να μπουν στον αγωνιστικό χώρο για να συνεχίσουν. Αυτό όμως ήταν ανέφικτο αφού στον αγωνιστικό χώρο βρισκόντουσαν οι Αργεντινοί που πανηγυρίζαν και δεν είχαν καταλάβει τι γίνεται. Έτσι κάπου εκεί ανέλαβε δράση η αστυνομία, η οποία έδιωξε τους φιλάθλους και τελικά το παιχνίδι ξαναξεκίνησε.

Η μοναδική όμως ευκαιρία που είχε η Γαλλία για να ισοφαρίσει στο 84', δεν της ξαναπαρουσιάστηκε στα 6 εναπομείναντα λεπτά και τελικά αφού γνώρισε ακόμη μία ήττα από την Χιλή με 1-0, στο επόμενο παιχνίδι, επέστρεψε πολύ νωρίς στην πατρίδα. Από την άλλη η Αργεντινή, η οποία κέρδισε και τα άλλα δύο ματς του ομίλου κατάφερε να ξεπεράσει και το εμπόδιο των ΗΠΑ, για την φάση των τεσσάρων και να βρεθεί στον πρώτο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου όμως ηττήθηκε με 4-2 από την διοργανώτρια Ουρουγουάη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου