Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Το κλίμα αλλάζει

Οι πρώτοι πέντε μήνες του 2010 ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της καταγραφής των θερμοκρασιών, το 1880, σύμφωνα με μια έκθεση του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Κλιματολογικών Στοιχείων.



Οι συνδυασμένες θερμοκρασίες της γης και των ωκεανών μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου έδειξαν 0,68 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του εικοστού αιώνα, διευκρινίζει το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.
Τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, ειδικότερα καταγράφηκαν θερμοκρασίες που δεν είχαν υπάρξει ποτέ προηγουμένως, κατά μέσο όρο ανώτερες κατά 0,73 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προηγούμενο αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο. Μόνο το έτος 1998 παρουσιάζει τόσους μήνες με θερμοκρασίες ρεκόρ (Φεβρουάριος, Ιούλιος και Αύγουστος).
Ο πλανήτης έχει θερμανθεί ιδιαίτερα από τις αρχές του έτους, στον Καναδά, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, στη νότια Γροιλανδία, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία, τη νότιο-δυτική Σιβηρία, τη νότια Αυστραλία.
Καιρικές συνθήκες πιο δροσερές από το κανονικό παρατηρήθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, την Κεντρική Ασία και τη Δυτική Ευρώπη. Η Γερμανία είχε τον ψυχρότερο Μάιο από το 1991.
Τον Μάιο, οι πάγοι της Αρκτικής είχαν λιώσει κατά 50% γρηγορότερα από ότι συνήθως την εποχή αυτή, σημειώνει το αμερικανικό Ινστιτούτο. Αντίθετα, την ίδια στιγμή η θάλασσα πάγου της Ανταρκτικής, ήταν κατά 7,3% μεγαλύτερη από το μέσο όρο από το 1979 έως το 2000.

Πηγή: Pathfinder

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου