Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Πείτε αντίο στις μπαταρίες!

Η ιαπωνική εταιρία «Brother Industries» βάζει τέλος στις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα διάφορα μικρά ηλεκτρονικά «γκάτζετ».
Η Brother Industries, που κυρίως φημίζεται για τους εκτυπωτές της, παρουσίασε μια πρωτοποριακή συσκευή που λειτουργεί ως γεννήτρια (δυναμό) και φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις μπαταρίες ΑΑ ή ΑΑΑ που χρησιμοποιούνται στην πλειονότητα των συσκευών. Η γεννήτρια με το όνομα «Vibration Energy Cell» (Κυψέλη Ενέργειας Δονήσεων) θα συλλέγει ενέργεια μέσω δονήσεων με την οποία στη συνέχεια θα τροφοδοτεί τις συσκευές. Η εναλλακτική αυτή λύση αφορά τις συσκευές χαμηλής κατανάλωσης με σκοπό να μειωθεί η χρήση τοξικών επαναφορτιζόμενων μπαταριών που βλάπτουν το περιβάλλον.


Μέχρι στιγμής, δύο από τις πρωτότυπες μπαταρίες μεγέθους ΑΑ έχουν παράγει τάση 3,2 βολτ ή χαμηλότερη, αρκετή π.χ. για ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης. Παρά την χαμηλή παραγόμενη ενέργεια, οι αναλυτές βλέπουν εν δυνάμει σημαντικές δυνατότητες στην αγορά για το νέο προϊόν. Η χρησιμότητα της καινοτομίας αυτής έγκειται στο ότι η «μπαταρία» αυτή φορτίζεται μέσω των καθημερινών μας κινήσεων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι καθώς περπατάμε, αν έχουμε πάνω μας συσκευή με τέτοια μπαταρία, αυτή θα φορτίζεται από μόνη της.
Σε εκδήλωση στο Τόκιο, η εταιρία παρουσίασε ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, ένα φακό LED και ένα ασύρματο διακόπτη λαμπτήρα που τροφοδοτούνταν από τη νέα γεννήτρια δονήσεων. Παρ' όλα αυτά, σε εγχειρήματα για την αντικατάσταση μπαταριών κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών με βιώσιμες τεχνολογίες της αγοράς έχουν προχωρήσει και άλλες εταιρίες, όπως η αμερικανική «TenXsys» με την τεχνολογία «Kinetic Energy Saving Scavenging» και η βρετανική «Orange» με τo «Power Wellies». Προς το παρόν, όμως, η ιαπωνική εταιρία δεν έχει πρόθεση να προωθήσει τη νέα αυτή λύση στην αγορά καθώς βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου