Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Έξυπνο σωληνάκι επιτρέπει σε παράλυτους να σερφάρουν στο Διαδίκτυο με την αναπνοή

Ελπίδες εφαρμογής σε παραπληγικούς

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει τον έλεγχο αναπηρικών αμαξιδίων ή ακόμη και ηλεκτρονικού υπολογιστή μόνο με την αναπνοή ανέπτυξαν Ισραηλινοί ερευνητές, αξιοποιώντας τα νεύρα που βρίσκονται στον ουρανίσκο.

Η συσκευή, που μοιάζει με σωληνάκι, ανιχνεύει τις ανεπαίσθητες κινήσεις του αέρα που κινείται μέσα από την μύτη ή το στόμα κατά την αναπνοή, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό και με την εφαρμογή λογισμικού σε άτομα με αναπηρία να ελέγξουν ηλεκτρονικές συσκευές.

Η συκευή επιτρέπει τον έλεγχο αναπηρικών αμαξιδίων αλλά και υπολογιστών, λένε οι ερευνητές 
Η συκευή επιτρέπει τον έλεγχο αναπηρικών αμαξιδίων αλλά και υπολογιστών, λένε οι ερευνητές

Το σωληνάκι παρουσιάστηκε από το Ινστιτούτο Weizmann και την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, υπό τον καθηγητή νευροβιολογίας Νόαμ Σομπέλ, στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συσκευή αξιοποιεί τα νεύρα που υπάρχουν στον ουρανίσκο και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο, που σχεδόν πάντα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ακόμα και μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό. Οι ισραηλινοί ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα τις κινήσεις του αέρα στη ρινική και στοματική κοιλότητα.

Η συσκευή, που μοιάζει με μικρό σωλήνα σαν εκείνους που χρησιμοποιούνται για την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς, τοποθετείται στην άκρη των ρουθουνιών και συνδέεται με ένα μικρό αισθητήρα πίεσης. Τα υγιή άτομα, στα οποία δοκιμάστηκε η συσκευή, γρήγορα έμαθαν να παίζουν παιγνίδια και να γράφουν σε υπολογιστή απλώς με την αναπνοή.

Έπειτα, οι επιστήμονες δοκίμασαν τη συσκευή σε άτομα με κινητική αναπηρία αλλά ανέπαφες νοητικές ικανότητές. Σε μια περίπτωση, αναφέρουν οι ερευνητές, μια 51χρονη γυναίκα «αποκλεισμένη» από τον έξω κόσμο μετά από ένα εγκεφαλικό, μπόρεσε, μετά από λίγες εβδομάδες χρήσης της συσκευής, να γράψει μέσω της μύτης της, να απαντήσει σε ερωτήσεις και να επικοινωνήσει γραπτώς με την οικογένειά της.

Ένας άνδρας που επί 18 χρόνια επικοινωνούσε με το περιβάλλον του ανοιγοκλείνοντας μόνο το ένα μάτι του, κατάφερε να γράψει το όνομα του σε υπολογιστή μέσω της μύτης του, μετά από χρήση μόλις 20 λεπτών της συσκευής, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, ενώ μία 63χρονη τετραπληγική γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπόρεσε να γράψει για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια χάρη στη συσκευή, μαθαίνοντας να μετακινεί τον κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή, πράγμα που της επιτρέπει πια να «σερφάρει» στο διαδίκτυο και να στέλνει e-mail.

Οι ισραηλινοί επιστήμονες επίσης δημιούργησαν ειδικό λογισμικό που επέτρεψε σε ένα 30χρονο, ο οποίος είναι παράλυτος από το λαιμό και κάτω εδώ και έξι χρόνια, μόλις με τη δεύτερη προσπάθειά του, να κινεί το ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι του μέσω της μύτης του, που είναι συνδεμένη με τη συσκευή. Ανάλογα με τον τρόπο που ο ασθενής εισπνέει ή εκπνέει τον αέρα από την μύτη του, δίνεται εντολή στο καροτσάκι να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης και το Ινστιτούτο Weizmann έχει πάρει την πατέντα για την εμπορική αξιοποίηση της συσκευής μέσω της θυγατρικής του εταιρίας Yeda Research and Development Company Ltd.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου