Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ βάδην από δίποδο ρομπότ

Ένα δίποδο ρομπότ του αμερικανικού πανεπιστημίου Κορνέλ με την ονομασία Ranger περπάτησε 14,3 μίλια (γύρω στα 23 χιλιόμετρα) σε περίπου 11 ώρες, πραγματοποιώντας νέο ανεπίσημο παγκόσμιο ρεκόρ.

Το ρομπότ ελεγχόταν από έναν ερευνητή που διέθετε ένα απλό χειριστήριο τηλεχειρισμού. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ βάδην με 12,8 μίλια κατείχε το ρομπότ BigDog της εταιρίας Boston Dynamics. Ο BigDog είχε το 2008 «κλέψει» το ρεκόρ από τον Ranger (5,6 μίλια τότε), αλλά ο τελευταίος τώρα πήρε το αίμα του πίσω.

Το ρομπότ ελεγχόταν από έναν ερευνητή που διέθετε ένα απλό χειριστήριο τηλεχειρισμού

Ο Ranger περπάτησε 108,5 φορές γύρω-γύρω την κλειστή αίθουσα στίβου του πανεπιστημίου (212 μέτρα ανά γύρο) και έκανε περίπου 70.000 βήματα πριν σταματήσει για να ξαναφορτιστεί με ενέργεια.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο καθηγητής θεωρητικής και εφαρμοσμένης μηχανικής Άντι Ρούινα, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Βιορομποτικής και Κίνησης του πανεπιστημίου Κορνέλ.

Ένας βασικός στόχος της ρομποτικής έρευνας είναι να μελετήσει την ενεργειακή αποδοτικότητα των μηχανημάτων. Αντίθετα με άλλα ρομπότ, ο Ranger, αν και δεν διαθέτει γόνατα, μιμείται περισσότερο το ανθρώπινο βάδισμα, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα και την ορμή για να κινεί τα πόδια του.

Οι γνώσεις από το βάδισμα των ρομπότ μπορούν να αξιοποιηθούν πρακτικά, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων και κυρίως στην δημιουργία τεχνητών προσθετικών μελών για ανθρώπους.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου