Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Παζλ του νυχτερινού ουρανού δημιούργησε η Microsoft!

Ειδικοί της Μicrosoft συγκέντρωσαν σχεδόν 1.800 φωτογραφίες από δύο πανίσχυρα τηλεσκόπια και συνέθεσαν το λεπτομερέστερο και καθαρότερο παζλ του νυχτερινού ουρανού.



Πρόκειται για μια φωτογραφία υψηλότατης ανάλυσης που αποτελείται από ένα τρισεκατομμύριο πίξελ. Η τελική εικόνα φτάνει τα 802 GΒ. Αν προσπαθήσετε να την εκτυπώσετε, λένε οι τεχνικοί της εταιρείας, θα χρειαστείτε χαρτί μεγέθους όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Αν πάλι θέλετε να δείτε κάθε πίξελ της εικόνας, φροντίστε να έχετε... εύκαιρες 500.000 τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας. Οι επιστήμονες συνέλεξαν τις εικόνες των τελευταίων 50 ετών από τα τηλεσκόπια Πάλομαρ στην Καλιφόρνια και Σμιντ στην Αυστραλία. Στη συνέχεια τις επεξεργάστηκαν στον υπολογιστή για να ενισχύσουν την καθαρότητά τους και να εξισορροπήσουν διαφορές στη φωτεινότητα, τα χρώματα, τον «θόρυβο» και τις σκιαγραφήσεις.

Για την επεξεργασία τους, οι τεχνικοί χρησιμοποίησαν 512 ισχυρούς υπολογιστές και χρειάστηκαν περίπου ένα 24ωρο εργασίας για να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου