Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Η OLA των γηπέδων

Κύματα, όχι με τον αυστηρό ορισμό της Φυσικής αλλά με μια ευρύτερη έννοια, παρατηρούνται επίσης μέσα στο πλήθος- το πλήθος των αυτοκινήτων που ανεβοκατεβάζουν ταχύτητες μποτιλιαρισμένα στον αυτοκινητόδρομο ή το πλήθος των οπαδών που εμψυχώνουν την ομάδα τους μέσα στο γήπεδο.


«Το “κύμα” των γηπέδων δεν είναι φυσικά το ίδιο με αυτό που ένας φυσικός αποκαλεί κύμα, ήθελα όμως να το συμπεριλάβω στο βιβλίο» εξηγείο κ. Πρέτορ-Πίνεϊ.«Μίλησα λοιπόν με έναν ούγγρο καθηγητή Πανεπιστημίου ο οποίος έχει διεξαγάγει τις δυο μοναδικές επιστημονικές μελέτες του φαινομένου». Σύμφωνα με αυτές ένα τέτοιο «κύμα» για να διαδοθεί χρειάζεται οπωσδήποτε τη συμμετοχή 25 ατόμων.

«Αν ξεκινήσετε με τρεις διπλανούς σας»εξηγεί «στην αρχή δεν θα πιάσει. Σιγά σιγά όμως θα παρασύρετε και άλλους». Μόλις φθάσετε τον αριθμό των 25 η «ola» θα αρχίσει να κάνει τον γύρο του σταδίου, τρέχοντας με ταχύτητα περίπου 43 χιλιομέτρων την ώρα.

Τα «κύματα» των αυτοκινητοδρόμων προκαλούνται όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να αναγκάζονται να σταματούν κάθε τόσο.«Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ναγκόγια της Ιαπωνίας έχουν βρει με πειράματα ότι αυτά τα κύματα κινούνται με ταχύτητα περίπου 20 χιλιομέτρων την ώρα αντίστροφα από τη ροή της κυκλοφορίας» λέει. Ο «κρίσιμος» αριθμός είναι αυτός των 25 οχημάτων ανά χιλιόμετρο σε κάθε λωρίδα: τότε η ροή γίνεται ασταθής και οι διακυμάνσεις που δημιουργούνται από τον φυσικό τρόπο οδήγησης του κάθε οδηγού προκαλούν αυτά τα «κύματα» στάσης και κίνησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου