Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

"Καυτά" απόρρητα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν απο την Wikileaks


Την έντονη αντίδραση της αμερικανικής και πακιστανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η διαρροή περισσότερων από 90.000 απόρρητων στρατιωτικών αρχείων που αναφέρονται με λεπτομέρειες στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα Wikileaks.
Τα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται πλέον στη διάθεση πολλών μεγάλων εφημερίδων, φέρεται να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, οι οποίες θα έπρεπε να μείνουν μυστικές για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που δείχνουν τη «ρουτίνα θανάτου» αλλά και τις σκοτεινές πλευρές της επέμβασης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων στην ιστορία του αμερικανικού στρατού, ενώ ιδιαίτερα τρία ΜΜΕ -ο βρετανικός Guardian, οι αμερικανικοί New York Times και ο γερμανικός Spiegel- έχουν περάσει από «κόσκινο» τα αρχεία και επισημαίνουν ότι φαίνεται να επιβεβαιώνεται....
η ανησυχία του ΝΑΤΟ ότι Πακιστάν και Ιράν βοηθούν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Τα έγγραφα, επίσης, αποκαλύπτουν ότι οι Ταλιμπάν διαθέτουν οπλικά συστήματα που μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφη, ενώ αναφέρονται σε ανθρώπινες απώλειες από ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, οι οποίες δεν έχουν αναφερθεί ποτέ.

Επιπλέον όμως, τα «ημερολόγια του πολέμου» όπως τα ονομάζουν πλέον οι εφημερίδες, δείχνουν την κρυφή και στα όρια της νομιμότητας δράση της μυστικής Task Force 373.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν έντονα την δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών. Ο σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τη δημοσίευση εμπιστευτικών πληροφοριών από άτομα και οργανισμούς που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών και συμμάχων μας και να απειλήσουν την εθνική μας ασφάλεια».
"Οι πληροφορίες αυτές είναι μεροληπτικές, τραβηγμένες από τα μαλλιά, και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, Αμπντούλ Μπαζίτ. "Ο εποικοδομητικός και θετικός ρόλος του Πακιστάν στο Αφγανιστάν δεν θα μπορούσε έτσι να διαστρεβλωθεί με τέτοιες κατευθυνόμενες και αβάσιμες εκθέσεις" πρόσθεσε.

Με ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες, οι οποίες δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.

«Οι ΗΠΑ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι στρατηγικοί εταίροι και πολεμούν από κοινού, στρατιωτικά και πολιτικά την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν συμμάχους τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σοκαρισμένη» δηλώνει η αφγανική κυβέρνηση από τη διαρροή, τονίζει, πάντως, ότι οι περισσότερες πληροφορίες δεν είναι καινούριες και ότι έχουν συζητηθεί στο παρελθόν.

Ο εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου είπε ότι η Καμπούλ μελετά τα έγγραφα, ειδικά αυτά που αναφέρονται στις απώλειες αμάχων και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο του Πακιστάν εντός του Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του WikiLeaks παρομοίασε την αποκάλυψη των αρχείων με το άνοιγμα των αρχείων της μυστικής αστυνομίας Στάζι στην Ανατολική Γερμανία.

Πρόσθεσε ότι τα έγγραφα δείχνουν πως υπάρχουν στοιχεία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. «Είναι έργο δικαστηρίου να κρίνει εάν πραγματικά κάτι αποτελεί έγκλημα. Αφού το είπα αυτό, μοιάζουν να υπάρχουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου». Πρόσθεσε ότι αυτά που έχουν διαρρεύσει είναι μόνο η άκρη του παγόβουνου.

Tα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν επίσης τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας Task Force 373, που Guardian και Spiegel παρουσιάζουν ως μυστική επίλεκτη ομάδα στρατιωτών για τον εντοπισμό ηγετικών στελεχών Ταλιμπάν.

Η ομάδα, η ύπαξη της οποίας φαίνεται ότι ήταν άγνωστη ακόμη και σε στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ που υπηρετεί στο Αφγανιστάν, εντόπιζε τους στόχους και κάποιες φορές είχε σκοπό να τους συλλάβει --αρκετές άλλες, όμως, υποστηρίζουν τα έγγραφα, απλώς να τους σκοτώσει επί τόπου, χωρίς δίκη ή έρευνα και χωρίς καν να υποβληθούν σε ανάκριση.

Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου