Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Πάπας εναντίον επιστήμης


Ο Πάπας υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει το “υπέρτατο νόημα” της ανθρώπινης ύπαρξης.
Μιλώντας σε ένα κοινό με ηγέτες διαφορετικών θρησκευμάτων ανέφερε ότι οι ανθρωπιστικές και οι φυσικές επιστήμες μας προσφέρουν “ανολοκλήρωτο νόημα” της ύπαρξής μας.
Οι επιστημονικές αρχές δεν μπορούν να εξηγήσουν το γιατί υπάρχουμε, την προέλευση και το πεπρωμένο μας, όπως και το γιατί υπάρχει κάτι και όχι το απόλυτο τίποτα, πρόσθεσε ο Πάπας Βενέδικτος.
Το μανιφέστο του Πάπα έρχεται ως ένα είδος απάντησης προς τον καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι “ο Θεός δεν συμμετείχε στη δημιουργία του Σύμπαντος”.
Παράλληλα, ο ποντίφικας προειδοποίησε τους σπουδαστές του Πανεπιστήμιου St Mary’s University College, στο οποίο μίλησε, πως η επιστήμη μπορεί να γίνει επικίνδυνη:
“Ποτέ μην αφήσετε τους εαυτούς σας να γίνουν στενόμυαλοι. Ο κόσμος χρειάζεται καλούς επιστήμονες αλλά η επιστήμη γίνεται επικίνδυνη και στενόμυαλη όταν αγνοεί τις θρησκευτικές και ηθικές διαστάσεις της ζωής”.
Τελικά, η άποψη ότι επιστήμη και θρησκεία απαντούν σε διαφορετικά ερωτήματα, δεν ευσταθεί, αφού η σύγκρουση των κοσμοθεωριών είναι αναπόφευκτη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου