Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η απώλεια βάρους μπορεί να μολύνει το αίμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, προσπαθούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό να χάσουν βάρος, όμως μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα για πρώτη φορά επισημαίνει μια παραγνωρισμένη πιθανή παρενέργεια της μακρόχρονης απώλειας βάρους: την πιθανότητα να μολυνθεί το αίμα από την απελευθέρωση στον οργανισμό ρυπογόνων χημικών ουσιών, που συνήθως αποθηκεύονται στο λίπος του σώματος, αλλά διαρρέουν στο αίμα με το αδυνάτισμα και την καταστροφή του λίπους.
Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια Ντουκ-Χι Λι του Εθνικού Πανεπιστημίου Κιουνγκπούκ της Ν. Κορέας, σε εργασία τους που δημοσίευσαν στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας "International Journal of Obesity", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το New Scientist, αναφέρουν ότι μια σειρά από χημικές ουσίες βιομηχανικής προέλευσης (POP), που πιθανώς θα απελευθερωθούν στο αίμα εξαιτίας της μείωσης του λίπους, λόγω της απώλειας βάρους, κρύβουν κινδύνους για την υγεία και έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η καρδιοπάθεια, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος, η άνοια κ.α.

 Αυτές οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες φυσιολογικά αποθηκεύονται στους ιστούς του λίπους (όπου γενικά δεν θεωρούνται επικίνδυνες), όταν όμως αυτό διασπάται λόγω δίαιτας, αυτές εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. "Ζούμε υπό την επιρροή ενός ισχυρού δόγματος ότι η προσθήκη βάρους είναι πάντα επιζήμια…όμως τα αυξημένα επίπεδα ρυπογόνων ουσιών στο αίμα λόγω της απώλειας βάρους μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους", δήλωσε η Λι και πρόσθεσε ότι, από τη στιγμή που θα μπουν στο αίμα, αυτές οι ουσίες μπορούν να φθάσουν στα ζωτικά όργανα του σώματος και να τα αποδιοργανώσουν.

Η έρευνα, μεταξύ 1.100 ατόμων άνω των 40 ετών στις ΗΠΑ, μελέτησε τα επίπεδα επτά τέτοιων χημικών ρυπαντών και διαπίστωσε ότι όσοι άνθρωποι είχαν χάσει το μεγαλύτερο βάρος (πάνω από δέκα κιλά) κατά την τελευταία δεκαετία, είχαν και τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στο αίμα τους αυτών των ουσιών, που έχουν τη γενική ονομασία "παραμένοντες οργανικοί ρύποι" (POPs). Αντίθετα, όσοι άνθρωποι είχαν προσθέσει πάνω από δέκα κιλά στο βάρος τους, είχαν τις λιγότερες ουσίες.
Οι ρύποι POP είναι προϊόντα φυσικής ή ανθρωπογενούς προέλευσης, ανθεκτικά στη διάσπαση και την αποικοδόμησή τους (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια-PCB, οι διοξίνες, το DDT κ.α.). Εισέρχονται στον άνθρωπο συνήθως μέσω των τροφών από πηγές όπως τα λιπάσματα και η μεταποίηση. Πολλές από αυτές τις ουσίες έχουν απαγορευτεί στις ανεπτυγμένες χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες, όμως παραμένουν ακόμα στο περιβάλλον (και στους ανθρώπους), επειδή χρειάζονται πολύ χρόνο μέχρι να διασπαστούν.
Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο ποιο είναι το επίπεδο των ΡΟΡ στον οργανισμό, πέρα από το οποίο αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία.
Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι, επειδή οι ουσίες POP δεν είναι γενικά ασφαλείς για την υγεία, χρειάζονται και άλλες επιστημονικές μελέτες για να διευκρινιστεί αν και κατά πόσο η πιθανή ζημιά από το αδυνάτισμα υπεραντισταθμίζει τα οφέλη. 

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου