Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Βρέθηκε η παλιότερη πόσιμη μπύρα του κόσμου

Τρία μπουκάλια μαύρης μπύρας από το 18ο αιώνα ανακάλυψαν δύτες, σε ναυάγιο στα βάθη της Βαλτικής Θάλασσας.

Την ανακάλυψη των μπουκαλιών, που θεωρείται ότι περιέχουν την παλιότερη πόσιμη μπύρα στον κόσμο, έκαναν τον προηγούμενο μήνα δύτες στη Φινλανδία, όταν προσπαθούσαν να περισώσουν περίπου 70 μπουκάλια από αυτό που πίστευαν πως ήταν η παλιότερη σαμπάνια στον κόσμο.
Ένα από τα γυάλινα μπουκάλια έσπασε ωστόσο, καθώς ήταν ραγισμένο και αμέσως, οι δύτες κατάλαβαν ότι δεν επρόκειτο για σαμπάνια, αλλά για μπύρα.
Ο εργαζόμενος του Μουσείου Kalmar και συμμετέχων στις έρευνες, Μax Jahrehorn, δήλωσε:
Μόλις έσπασε το μπουκάλι, δημιουργήθηκε αφρός, ο οποίος γινόταν όλο και περισσότερος. Ήταν κάτι που δεν περίμενα να δω σε ένα ναυάγιο, που παρέμενε στον πάτο της θάλασσας για 200 χρόνια.
Δοκίμασα τη γεύση του υγρού, μου φάνηκε φυσικό να το κάνω. Διέκρινα ένα γλυκόπικρο συνδυασμό, ωστόσο ήταν βέβαιο ότι επρόκειτο για μπύρα. Ίσως όχι αυτή που θα αγόραζα, μιας και προτιμώ τις ελαφρύτερες, ωστόσο καταπληκτική”.
Μετά την ανακάλυψή της, οι δύτες απόλαυσαν λίγη από την μπύρα χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι.
Φαίνεται, πως η θερμοκρασία του νερού σε συνδυασμό με το φως του βυθού, δημιούργησαν το τέλειο περιβάλλον και την πίεση στα μπουκάλια, ώστε το περιεχόμενό τους να διατηρηθεί και να είναι σήμερα έτοιμη.. για σερβίρισμα.




Πηγή

1 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου