Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Εφευρετικοί οι Νεάντερταλ

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι οι Νεάντερταλ, οι ανταγωνιστές και πρόδρομοι του σύγχρονου ανθρώπου (homo sapiens), είχαν μεγαλύτερη έφεση και ικανότητα στην ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών, πράγμα που τους είχε επιτρέψει να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν εργαλεία χωρίς καμία βοήθεια. Αυτό θέτει σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη μέχρι σήμερα αντίληψη, ότι οι στενοί συγγενείς μας μπόρεσαν να κάνουν αξιοσημείωτες προόδους μόνο όταν ήρθαν σε επαφή με τους πρώτους homo sapiens. Η επταετής έρευνα, υπό τον καθηγητή ανθρωπολογίας Τζούλιεν Ριλ-Σαλβατόρε του πανεπιστημίου του Κολοράντο-Ντένβερ, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο στο περιοδικό αρχαιολογίας «Journal of Archaeological Method and Theory», εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή στο παρελθόν υπήρξε εν μέρει υπεύθυνη για τον εξαναγκασμό των Νεάντερταλ να καινοτομήσουν προκειμένου να επιβιώσουν. «Ήταν πολύ πιο εφευρετικοί απ' ό,τι τους θεωρούσαμε ως τώρα. Βασικά, αποκαθιστώ τους Νεάντερταλ», δήλωσε ο Σαλβατόρε. Οι Νεάντερταλ ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1856 στην κοιλάδα Νεάντερ της Γερμανίας και γι' αυτό ονομάστηκαν έτσι. Πιστεύεται ότι ζούσαν σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Οι γενετικές αναλύσεις απολιθωμάτων έχουν δείξει ότι είχαν κοινό με τους ανθρώπους το 99,5 έως 99,9% του DNA τους, γεγονός που τους καθιστά τους πιο στενούς συγγενείς μας. Είχαν κοντά και μυώδη σώματα, μεγάλους εγκεφάλους και προτεταμένα χαρακτηριστικά προσώπου.

Οι Νεάντερταλ αποχωρίστηκαν από την εξελικτική γραμμή των ανθρώπων περίπου πριν από 500.000 χρόνια και εξαφανίστηκαν από τη Γη περίπου πριν από 30.000 χρόνια, για λόγους που δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα πρώτα ίχνη τους, οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης των Νεάντερταλ, του επιπέδου του πολιτισμού τους και κατά πόσο εξελίσσονταν μόνοι τους ή μέσω επαφών και επιρροών από τους homo sapiens.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν ευρήματα από εγκαταστάσεις Νεάντερταλ στην Ιταλία, που χρονολογούνται πριν από 42.000 χρόνια και οι οποίες ήσαν απομονωμένες από την επικοινωνία και τις ανταλλαγές με homo sapiens.

Η ομάδα του Σαλοβατόρε ανακάλυψε αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες, όπως μύτες από βέλη, ώχρα, εργαλεία από οστά, κοσμήματα και πιθανές ενδείξεις ψαρέματος.

Κατά τον Σαλβατόρε, αν τα στοιχεία αυτά προέρχονται όντως από Νεάντερταλ, τότε δείχνουν ότι οι επαφές με τους προγόνους των σύγχρονων ανθρώπων δεν ήσαν απαραίτητες για την ανάπτυξή τους. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αντιλήψεις των τελευταίων 50 ετών...φωτίζει με νέο φως του Νεάντερταλ, τους 'εξανθρωπίζει' κατά κάποιο τρόπο», δήλωσε ο αμερικανός ανθρωπολόγος.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, οι Νεάντερταλ -με δεδομένη και τη βιολογική ομοιότητα- θα έπρεπε να θεωρηθούν υπο-είδος των ανθρώπων παρά διαφορετικό είδος.

«Είμαστε αδέλφια, μάλλον, παρά μακρινά ξαδέλφια», σύμφωνα με τον Σαλβατόρε.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου