Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Και τα ρομπότ λένε ψέματα...

Αμερικανοί επιστήμονες κατασκεύασαν ρομπότ που λένε ψέματα.

Προκειται για δυο ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Ατλάντα στις ΗΠΑ, οι οποίοι μελετώντας το φαινόμενο του ψεύδους στη Φύση, μπόρεσαν να δημιουργήσουν έναν αλγόριθμο που επιτρέπει στα ρομπότ να λένε ψέματα.

Στη μελέτη των Αλαν Ρ. Βάγκνερ και Ρόναλντ Κ. Αρκιν, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Social Robotics, οι Αμερικανοί ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να εισάγουν στη λογική των ρομπότ το «καλόπιστο ψέμα», δηλαδή στις περιπτώσεις εκείνες που οι μηχανές παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που υποφέρουν, για παράδειγμα, από εκφυλιστική άνοια.

«Η ικανότητα να παραπλανείς - εξηγεί ο Αλαν Βάγκνερ - προκύπτει από τη δυνατότητά σου να υποθέτεις τι σκέφτονται οι άλλοι».

«Ο αλγόριθμός μας - διευκρινίζει ο Βάγκνερ - βασίζεται σε δυο συνθήκες: η πρώτη είναι ότι το υποκείμενο θέτει σε εφαρμογή την παραπλάνηση μέσω μιας ψευδούς επικοινωνίας. Στη συνέχεια φτιάχνει μια ιδέα αυτού που θα ήθελε να κάνει τον άλλον να πιστέψει». Τέλος, επιλέγει την πιο κατάλληλη «παγίδα».

Το μοντέλο που κατασκεύασαν οι δυο ερευνητές βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο σενάριο. Φαινομενικά, πρόκειται για δυο ρομποτάκια που παίζουν κρυφτό. Αυτό όμως που είχαν στο μυαλό τους οι Βάγκνερ και Αρκιν ήταν μια στρατιωτική εφαρμογή: μια βάση δέχεται επίθεση και μια μηχανή αναλαμβάνει να προστατεύσει σημαντικές πληροφορίες και λογισμικά. «Το ρομπότ πρέπει να κρυφτεί και να επιλέξει μια στρατηγική παραπλάνησης ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να το ανακαλύψει ο εχθρός», εξηγεί ο δρ. Αρκιν.

Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν δυο μηχανές. Η μία είχε το ρόλο του φυγά και η άλλη το ρόλο του διώκτη. Το ρομπότ - φυγάς έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορες κρυψώνες. Σε κάθε κρυψώνα είχαν τοποθετηθεί ένας ορθοστάτης, η ανατροπή του οποίου είναι μια σαφής ένδειξη ότι από εκείνο το σημείο είχε περάσει κάποιος. Χάρις στον αλγόριθμο, το ρομπότ - φυγάς μπορούσε να ψεύδεται ρίχνοντας τα εμπόδια για να παραπλανήσει τον διώκτη του κι επιλέγοντας τελικά να κρυφτεί σε μια άλλη κρυψώνα.

«Οσο και αν φαίνεται απλό, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα στη ρομποτική», σημειώνουν οι δυο ερευνητές στη μελέτη τους.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι «το ψεύδος είναι πανταχού παρόν στη Φύση», υποστηρίζουν οι δυο Αμερικανοί ερευνητές. «Από το καμουφλάζ των ακρίδων έως τις πιο σύνθετες στρατηγικές που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, η παραπλάνηση είναι ένα πεδίο έρευνας που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη τη ρομποτική», προσθέτουν.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να ανακαλύψει κάποιος έναν αλγόριθμο για να κάνει τις μηχανές να ψεύδονται με σκοπό την απάτη...

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου