Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Μάγιας ήταν εξελιγμένοι και στα υδραυλικά!

Μια εξερεύνηση ερειπίων στο Τσιάπας του Μεξικού, έφερε στο φως νέα στοιχεία για τις εκτεταμένες τεχνικές γνώσεις του πολιτισμού των Μάγιας.

mayas_ydravlikoΕρευνητές του Pennsylvania State University διαπίστωσαν ότι οι Μάγιας κατανοούσαν και ταυτόχρονα ήταν σε θέση να χειραγωγήσουν την πίεση του νερού σε βαθμό που να είχαν σιντριβάνια και τουαλέτες με τρεχούμενο νερό.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την πόλη των Μάγιας Palenque, που πιστεύεται ότι έφθασε στη μέγιστη ακμή της πριν από 1.200 με 2.000 χρόνια, η οποία είχε πληθυσμό περίπου 6.000 κατοίκους.
Η περιοχή διαθέτει εκτεταμένη υποδομή διαχείρισης νερού, η οποία απέβλεπε στην αξιοποίηση του νερού από τα ρυάκια και τις πηγές που υπάρχουν εκεί.
Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν περισσότερο από ένα συγκεκριμένο αγωγό, ο οποίος είναι μήκους 60 μέτρων και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, έχει απότομη κλίση και είναι πολύ στενός στο κάτω μέρος. Ο στόχος του σχεδιασμού αυτού ήταν σαφώς η δημιουργία πιεσμένου νερού, το οποίο υπολογίζεται ότι μπορούσε να εκτιναχθεί σε ύψος 6 μέτρων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο «Journal of Archaeological Science».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου