Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακαλύφθηκε DNA ηλικίας 419 εκατομμυρίων ετών!

Άθικτα τμήματα DNA, ηλικίας 419 εκατομμυρίων ετών, ανακαλύφθηκαν μέσα σε αρχαίες εναποθέσεις αλατιού στην γεωολογική λεκάνη του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ.

Το γενετικό υλικό, το οποίο είναι το αρχαιότερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, ανήκει σε βακτήρια που αρέσκονται στο αλάτι, των οποίων οι πρόγονοι μπορεί να ήταν ανάμεσα στις πρώτες μορφές ζωής στη Γη.

Παρόμοιο γενετικό υλικό, είχε ανακαλυφθεί και προηγουμένως στην ίδια περιοχή, αλλά λόγω του ότι το DNA ήταν τόσο όμοιο με αυτό των σύγχρονων μικροβίων, πολλοί επιστήμονες θεώρησαν ότι τα δείγματα είχαν μολυνθεί.

Ένα από τα βακτήρια, το Halobacterium salinarum, που βρέθηκε να ζει στην περιοχή τη δεκαετία του 1930, είχε θεωρηθεί τότε ότι επρόκειτο για σύγχρονο βακτήριο. Η νέα έρευνα όμως, έδειξε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για στενό γενετικά συγγενή, ζωυφίων που έζησαν μεταξύ 121 και 419 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Jong Soo Park του Πανεπιστημίου Dalhousie στο Χάλιφαξ του Καναδά, και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Geobiology».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου