Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Αϋπνία…εκ του πατρός;

Ερευνάται και η κληρονομική διάσταση του ύπνου

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησε το εργαστήριο ύπνου της Ιατρικής Σχολής της Πενσιλβάνια η αϋπνία είναι και κληρονομική! Με την επίβλεψη της Νάμνι Γκοέλ, καθηγήτρια ψυχιατρικής, και την ερευνητική της ομάδα , μελετήθηκαν 110 υγιείς ενήλικοι, ώστε να βρεθεί για ποιό λόγο οι άνθρωποι εμφανίζουν μεγάλες διαφορές αναφορικά με την ποσότητα και την ποιότητα ύπνου που χρειάζονται. Η σχετική μελέτη, σύμφωνα με τη βρετανική Independent και το Live Science, παρουσιάστηκε εκτενώς στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology».

 Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκε ότι άνθρωποι που διαθέτουν μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή, γνωστή ως DQB1*0602, αν δεν κοιμηθούν καλά το βράδυ, την επομένη αισθάνονται νυσταγμένοι και κουρασμένοι, ενώ σε σχέση με τους «αντίθετους γενετικά» περνούν λιγότερο χρόνο στη φάση της βαθιάς ύπνωσης.

 Επίσης, το γονίδιο «DQB1*0602» απαντάται στους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχή της ναρκοληψίας και κατά την οποία αδυνατούν να κρατήσουν τα βλέφαρά τους ανοιχτά καθ’ όλη  τη διάρκεια της ημέρας.

 Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, ο Ναπολέοντας, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Μπιλ Κλίντον και η Μαντόνα, μεταξύ άλλων διασημοτήτων, μόνο με τέσσερις, πέντε ή και έξι ώρες ύπνο μπορούσαν ή μπορούν να ανταπεξέρχονται στις δύσκολες και απαιτητικές υποχρεώσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν και άλλες μελέτες, ώστε να κατοχυρωθεί επιστημονικά το συγκεκριμένο πόρισμα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου