Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Νέα αποστολή στον Άρη προγραμματίζει η NASA

Γιατί και με ποιόν τρόπο ο Άρης έχασε κάποια στιγμή την ατμόσφαιρά του; αναρωτιόνται για χρόνια οι επιστήμονες. Νέα διαστημική επιστημονική αποστολή της NASA για το 2013 αναλαμβάνει να δώσει απαντήσεις.


Την κατασκευή του σκάφους MAVEN που θα μελετήσει την εξέλιξη της ατμόσφαιρας του κόκκινου πλανήτη ενέκρινε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Η αποστολή, η οποία προγραμματίζεται για το Νοέμβριο του 2013 και αναμένεται να κοστίσει 483 εκατ. δολάρια, μπορεί επίσης να ρίξει φως στην εξελικτική ιστορία του Άρη, όσον αφορά τη φιλοξενία ζωής διαχρονικά, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, γνωρίζουμε ότι η γεωμορφολογία στην επιφάνεια του Άρη δείχνει αρχαία παρουσία τρεχούμενου νερού, κάτι που προϋποθέτει την ύπαρξη -στο απώτερο παρελθόν- μιας ατμόσφαιρας πολύ πιο πυκνής από τη σημερινή, η οποία μπορούσε να τροφοδοτεί με βροχές τη ροή των υδάτων.

Όμως μια δραματική κλιματική αλλαγή ανάγκασε την αρειανή ατμόσφαιρα να διαφύγει στο διάστημα. Η συνέπεια είναι ότι ο πλανήτης, χωρίς την "ασπίδα" μιας ατμόσφαιρας και ενός μαγνητικού πεδίου (αντίθετα με τη Γη που διαθέτει και τα δύο), δεν μπορεί πλέον να προστατευτεί από την ηλιακή ακτινοβολία.

To ειδικό σκάφος MAVEN, λοιπόν, εξοπλισμένο με τα απαραίτητα επιστημονικά όργανα, θα παράσχει στους επιστήμονες ακριβές επιστημονικές μετρήσεις της απώλειας ατμόσφαιρας του πλανήτη, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για περαιτέρω εξερεύνηση του μακρινού Άρη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου