Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τελείως απομονωμένες ζουν περίπου 100 φυλές ιθαγενών!

Εντελώς αποκομμένες από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, ζουν περίπου 100 κοινότητες ιθαγενών, ενώ οποιαδήποτε επαφή τους με τον έξω κόσμο, θα ήταν ικανή και να τις αφανίσει!


Η πιο απομονωμένη από αυτές, υπάρχει στο νησί Σέντινελ, στην Ινδία, παραμένοντας τελείως ''ανέγγιχτη'' από τον πολιτισμό, καθώς διανύει τώρα τη Λίθινη Εποχή, ενώ το 2006 τα μέλη της σκότωσαν δύο παράνομους ψαράδες που τόλμησαν να πλησιάσουν στο νησί.

Μια άλλη φυλή είναι αυτή των Ινδιάνων Αγιορέ, στη Βόρεια Παραγουάη, ενώ είχε ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ ερευνητών, με αφορμή μια σχεδιαζόμενη αποστολή Βρετανών επιστημόνων στην περιοχή όπου ζουν απομονωμένοι οι Ινδιάνοι αυτοί.

Η αποστολή αναβλήθηκε τελικά, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι Αγιορέο.

Το παράδοξο είναι ότι όσο καταστρέφονται τα δάση και στενεύει ο κλοιός γύρω από τις ''χαμένες φυλές'' τόσο ανακαλύπτονται νέες.

''Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως αποσύρονται όλο και πιο βαθιά στη ζούγκλα για να αποφύγουν τη βίααπό παράνομους ξυλοκόπους, λαθροκυνηγούς και άλλους εισβολείς ή επιλέγουν να μείνουν απομονωμένοι γιατί οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους είδαν ή υπέστησαν βία πριν από 100 χρόνια ή απλώς επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν όπως ζούσαν πάντα.'' σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μερικές φυλές δεν έχουν ιδέα για το πώς μοιάζει ο εξωτερικός κόσμος ενώ άλλες έχουν κάποια υποτυπώδης γνώση αλλά επιλέγουν να παραμείνουν μακριά του.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι ''χαμένες φυλές'' αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης.

''Η τροπή που παίρνει ο κόσμος εντείνει την πίεση για επαφή. Απειλούνται περισσότερο οι φυλές του Αμαζονίου επειδή,λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, έχει γίνει επικερδής η εξόρυξη εκεί όπου δεν συνέφερε στο παρελθόν.'' επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου