Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ταχύτητα του Φωτός

Η ταχύτητα του φωτός είναι θεμελιώδες μέγεθος της φύσης.Είναι ίση με 299.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και ποτέ μέχρι τώρα δεν το έχουμε πλησιάσει και ξεπεράσει.Αποτελεί θεμελιώδη νόμο και ακρογωνιαίο λίθο του σύμπαντος!!
Είναι Ο ΝΟΜΟΣ,ΤΟ ΟΡΙΟ της φύσης που πάνω σε αυτό στηρίζεται όλο το σύμπαν!!Είναι τόσο γρήγορο που αν έκανε τη περιφορά της γης τότε θα έκανε 7 κύκλους μεσα σε 1 μόλις δευτερόλεπτο!!
Η ζωή μας είναι όπως την αντιλαμβανόμαστε χάρις στη μεγάλη αυτή ταχύτητα του φωτός, αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας όπως είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή χάρις στη μεγάλη ταχύτητα του, βλέπουμε το φώς στη λάμπα μόλις πατήσουμε το διακόπτη,βέπουμε την αστραπή πριν καν ακούσουμε τον κρότο!
Παρ’όλα αυτά όταν  κινείται σε ένα αχανή χώρο όπως το σύμπαν ακόμα και το φώς φαίνεται μικρό: Το φώς απο τον ήλιο χρειάζεται 8 λεπτά για να φτάσει στη γή, με λίγα λόγια βλέπουμε τον ήλιο όπως ήταν 8 λεπτά πριν.Γι αυτό το λόγο και επειδή το σύμπαν είναι αχανές οι επιστήμονες προκειμένου να μπορούν να περιγράψουν αυτές τις τεράστιες αποστάσεις χρησιμοποιούν την έννοια “ετος φωτός”, ένα έτος φωτός ισούται περίπου με 9.000.000.000.000 χιλιόμετρα .Αυτή είναι η απόσταση που διανύει το φώς μέσα σε ένα χρόνο !!!
Χάρις στο γεγονός ότι το φώς θέλει χρόνο για να ταξιδέψει αυτές τις μεγάλες αποστάσεις έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε στο παρελθόν, να βλέπουμε δηλαδή το σύμπαν όπως ήταν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια χρόνια πρίν,όσο πιο μακριά κοιτάμε τόσο πιο πίσω στο παρελθόν βλέπουμε ,έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουμε την ιστορία του σύμπαντος κάτι που δεν θα γνωρίζαμε αν το φως κινούνταν αστραπιαία.
Η ταχύτητα του φωτός είναι θεμελιώδες μέγεθος στο σύμπαν ώστε να θεωρείται μια σταθερά όπου όλο το σύμπαν και τα φαινόμενα που συμβαίνουν σε αυτό να προσαρμόζονται σε αυτή.Μια βασική ιδιότητα του φωτός ειναι η λεγόμενη “μετατόπιση του ερυθρού” . Αυτο το φαινόμενο παρατηρείται όταν το φώς κινείται με σταθερή ταχύτητα ανάμεσα σε 2 γαλαξίες,όταν αυτοι οι γαλαξίες απομακρύνονται τότε το φώς που κινείται ανάμεσα τους επιμηκύνεται παίρνοντας κόκκινο χρώμα  .Με τη βοήθεια αυτού του φαινομένου κατάφερε ο αστρονόμος Hubble να αποδείξει τη διαστολή του σύμπαντος αφού οι γαλαξίες όλοι αποκτούσαν κοκκινοπό χρώμα ,ένδειξη του γεγονότος οτι ο ένας απομακρυνόταν απο τον άλλο!!
Με βάση τη ταχύτητα του φωτός οι επιστήμονες υπολόγισαν την ηλικία του σμπαντος σε 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια,πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάμε πίσω στο χρόνο απο 13,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός διότι δεν υπήρχε άλλος χρόνος για να κινηθεί το φώς . Έτσι ορίζεται ο “ορίζοντας φωτός” που είναι μια σφαίρα 13,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός που ορίζεται προς όλα τα σημεία του ορίζοντα και περιέχει οτιδήποτε ορατό.Το ερώτημα που γεννιέται είναι : εκεί τελειώνει το σύμπαν; Αυτό είναι ένας μεγάλος γρίφος!!!
Ποτέ δεν πλησιάσαμε τη ταχύτητα του φωτός πόσο μάλλον να τη ξεπεράσουμε (ακόμα και στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων τα σωματίδια κινούνται με 99,99999% της ταχύτητας του φωτός).Τι θα παρατηρούσαμε όμως αν καταφέρναμε να πιάσουμε αυτή τη ταχύτητα; Φανταστείτε ένα ποδηλάτη ο οποίος καταφέρνει να πιάσει τη ταχύτητα του φωτός τότε ο χρόνος γι αυτό τον ποδηλάτη θα κυλάει με πολύ αργότερο ρυθμό απο ότι για τον υπόλοιπον κόσμο (ανατρέξτε στην ανάρτηση ταξίδι στο χρόνο).Εκτός αυτού η εικόνα που θα βλέπει ο ποδηλάτης που τρέχει με τη ταχύτητα του φωτός θα αρχίσει να αλλοιώνεται και θα βλέπει παραμορφωμένα σχήματα σε σχέση με ότι θα έβλεπε κανονικά καθώς και αλλοιωμένα χρώματα!!
Έπειτα το φώς αποτελεί μια σταθερά μόνο στο κενό του διαστήματος , διότι στη γή ζούμε συνεχώς τις διάφορες ιδιότητες του φωτός, το φώς όταν περνάει μέσα απο διάφορα υλικά ,όπως το γυαλί ή το νερό τότε αυτό επιβραδύνεται και καμπυλώνει πράγμα πολύ σημαντικό που μας βοήθησε να παρατηρούμε το σύμπαν με τα τηλεσκόπια αφού όταν το φώς πέσει πάνω στο φακό του , καμπυλώνει με αποτέλεσμα να μπορούμε να συγκεντρώσουμε μεγάλες ποσότητες φωτός σε συγκεκριμένο σημείο και να παρατηρήσουμε τα θαύματα του διαστήματος!!
Κλείνοντας πρέπει να θυμόμαστε οτι η ταχύτητα του φωτός αποτελεί θεμελιώδες μέγεθος στο σύμπαν, και όλοι οι νόμοι του υποτάσσονται σε αυτή!!Άραγε θα καταφέρουμε ποτέ να την φτάσουμε και ίσως και να την ξεπεράσουμε για να κάνουμε μακρυνά ταξίδια στο διάστημα; Ποιός ξέρει….

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου