Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Σε εκταφή του Δανού αστρονόμου Τίχο Μπράχε προχώρησαν επιστήμονες

Έρευνα για τον μυστηριώδη θάνατο

H μεταλλική σαρκοφάγος με τα λείψανα του Μπράχε λίγο μετά την εκταφή   
H μεταλλική σαρκοφάγος με τα λείψανα του Μπράχε λίγο μετά την εκταφή

Σε μία ακόμα προσπάθεια να ανακαλύψουν πώς πέθανε ο Τίχο Μπράχε, αρχαιολόγοι προχώρησαν τη Δευτέρα στην εκταφή του μεγάλου Δανού αστρονόμου του 16ου αιώνα, ο οποίος είχε ταφεί μαζί με τη γυναίκα του σε εκκλησία της Πράγας.

Ο Τίχο Μπράχε (1546-1601), Δανός ευγενής, είναι γνωστός για τις ακριβείς αστρονομικές και πλανητικές παρατηρήσεις του, στις οποίες βασίστηκε ο μαθητής του Γιοχάνες Κέπλερ, για να καταλήξει στους νόμους της κίνησης των πλανητών.

Έπειτα από μια διαμάχη του με τον Δανό βασιλιά, ο Μπράχε δέχτηκε την πρόσκληση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ροδόλφου Β να ταξιδέψει στην Πράγα και να γίνει ο επίσημος αυτοκρατορικός αστρονόμος.

Πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα και ετάφη σε καθεδρικό ναό αφιερωμένο στην Παναγία, ο οποίος βρίσκεται στην παλιά πόλη της Πράγας. Τρία χρόνια αργότερα τον ακολούθησε στον ίδιο τάφο η σύζυγός του.

Για ολόκληρους αιώνες ο θάνατος του μεγάλου αστρονόμου αποδίδονταν σε λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Σύμφωνα με το θρύλο, μάλιστα, η ουρολοίμωξη ήρθε ως αποτέλεσμα της άρνησής του να παραβιάσει το πρωτόκολλο του παλατιού και να πάει στην τουαλέτα στη διάρκεια μιας ακρόασης.

Η πρώτη εκταφή της σορού του έγινε το 1901, πέρασε όμως σχεδόν ένας αιώνας μέχρι τα δείγματα από τα μαλλιά και το μουστάκι του υποβληθούν σε επιστημονικές εξετάσεις το 1996.

Ανιχνεύτηκαν τότε υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου, πιθανώς λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούσε για να απαλλαγεί από τους πόνους.

Άλλοι, όμως, εικάζουν ότι ο Μπράχε δηλητηριάστηκε εσκεμμένα.

Μετά τη νέα εκταφή τη Δευτέρα, δείγματα από τη σορό του θα εξεταστούν από Δανούς και Τσέχους επιστήμονες για να προσδιοριστεί η πρόσληψη υδραργύρου τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του. Τα τεστ περιλαμβάνουν αξονική τομογραφία και μια μέθοδο ακτίνων Χ που ονομάζεται PIXE, ανέφερε ο Γενς Βέλεβ, καθηγητής μεσαιωνικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άαρχαους της Δανίας. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε περίπου ένα χρόνο.

Η νέα έρευνα ίσως λύσει ακόμα ένα, έστω και λιγότερο σημαντικό, μυστήριο γύρω από τον Μπράχε. Οι ιστορικοί γνωρίζουν ότι, όταν ήταν φοιτητής, ο αστρονόμος έχασε ένα τμήμα της μύτης του στη διάρκεια μιας μονομαχίας, και κάλυψε το κενό στο πρόσωπό του με μια μεταλλική πλάκα.

Η πλάκα δεν βρέθηκε στην εκταφή του 1901, οι ερευνητές όμως ελπίζουν να ανακαλύψουν ίχνη της για να εξακριβώσουν από τι ήταν κατασκευασμένη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου