Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά σκάνδαλα της δεκαετίας


Την τελευταία δεκαετία, η αστραπιαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ευρεία εξάπλωση του διαδικτύου, οδήγησαν και σε μεγάλο αριθμό «τεχνολογικών σκανδάλων». Έτσι αποκαλούνται τα σκάνδαλα που σχετίζονται με επιχειρήσεις και άτομα του χώρου της τεχνολογίας. To cnet σταχυολόγησε τα δέκα σημαντικότερα από αυτά.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η φούσκα των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, γνωστή και ως «dot-com bubble», σήμανε την είσοδο στη διαδικτυακή εποχή. Όταν η φούσκα έσκασε, αποκαλύφθηκε ότι πολλοί τεχνολογικοί τιτάνες είχαν βασιστεί σε ψευδή λογιστικά στοιχεία.
Ιδού λοιπόν τα 10 μεγαλύτερα σκάνδαλα των περασμένων 10 ετών σε αντίστροφη μέτρηση:

10) Τα «εταιρικά» έξοδα της Savvis

Ο Ρόμπερτ ΜακΚόρμικ, πρώην διευθύνων σύμβουλος τεχνολογικής υποστήριξης στην εταιρία Savvis, παραιτήθηκε το 2005, αφού χρέωσε ποσό 241.000 δολαρίων στην εταιρική πιστωτική του κάρτα. Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε σε μία επίσκεψή του μαζί με συναδέλφους, στο τόπλες μπαρ Scores. Φαίνεται πως η ιστορία αυτή δεν ήταν αρκετή ως προειδοποίηση, καθώς πρόσφατα ο Τζον Άρνολντ, συνιδρυτής της Intelius, καταδικάστηκε σε 45 ημέρες φυλάκισης και 30.000 δολάρια πρόστιμο για ψευδορκία σχετικά με τη συμμετοχή του σε σεξουαλικές επαφές με στρίπερ σε νυχτερινό κέντρο του Σηάτλ.

9) Η AT&T κατάσκοπος
Το 2006, πρώην υπάλληλος της AT&T αποκάλυψε πως η εταιρία διατηρούσε εγκαταστάσεις μέσω των οποίων η κυβέρνηση Μπους παρακολουθούσε -χωρίς ένταλμα- τη διαδικτυακή δραστηριότητα Αμερικανών πολιτών. Το Electronic Frontier Foundation (EFF), υπέβαλε μήνυση εναντίον της εταιρίας, ενώ το 2008 υπέβαλε καταγγελία εναντίον του προέδρου Τζωρτζ Μπους. Ωστόσο, το Κογκρέσο πέρασε αργότερα νομοθεσία που προστατεύει εταιρίες όπως η AT&T από μηνύσεις τέτοιου τύπου.

8) Σεξουαλική παρενόχληση στην Hewlett-Packard
Ο Μαρκ Χερντ, διευθύνων σύμβουλος της Hewlett-Packard, απολύθηκε τον Αύγουστο, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση της υπαλλήλου και πρώην πρωταγωνίστριας ταινιών σοφτ πορνό, Τζόντι Φίσερ. Ενώ προέβη σε συμβιβασμό με τη Φίσερ, και το συμβούλιο της HP δεν βρήκε βάση στους ισχυρισμούς της, ο Χερντ απολύθηκε για την παραποίηση αναφορών εξόδων λίγο αργότερα. Βέβαια, στη συνέχεια προσλήφθηκε από την εταιρία Oracle, επομένως χαμένη της υπόθεσης θεωρήθηκε η HP που έχασε έναν ικανό διευθυντή.

7) Διαδικτυακοί έμποροι και ο «φόρος των ηλιθίων»
Ογδόντα εταιρίες διαδικτυακού εμπορίου, μεταξύ των οποίων οι Orbitz, Continental Airlines, Ticketmaster, Pizza Hut, Movietickets.com, eHarmony, Hertz, και Live Nation, εξαπατούσαν τους πελάτες τους ώστε να εγγράφονται σε προγράμματα που υποτίθεται ότι τους εξασφάλιζαν δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, οι εταιρίες αυτές, σε συνεργασία με εταιρίες μάρκετινγκ (Webloyalty, Affinion,Vertrue), χρέωναν τους συνδρομητές γύρω στα 20 δολάρια το μήνα. Οι υπάλληλοι αναφέρονταν στο ποσό αυτό ως «φόρο των ηλιθίων». Η Επιτροπή Εμπορίου ανάγκασε τις εταιρίες να σταματήσουν την πρακτική αυτή, ενώ μερικές εξ’αυτών πλήρωσαν αποζημιώσεις και πρόστιμα.

6) Ο φόνος της Νίνα Ράιζερ
Ο Χανς Ράιζερ, ιδρυτής της εταιρίας Namesys, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό σύστημα αρχειοθέτησης για υπολογιστές. Στη συνέχεια, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης για το φόνο της γυναίκας του. Οι δικηγόροι του χρησιμοποίησαν μία πρωτότυπη μέθοδο υπεράσπισης, για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι, γείτονές του τον είδαν να ξεπλένει το εσωτερικό του αυτοκινήτου του και να αφαιρεί το μπροστινό κάθισμα. Ο Ράιζερ είναι «σπασίκλας», υποστήριξαν, και οι σπασίκλες κάνουν περίεργα πράγματα.

5) Απάτη στην Enron
Το 2001, η ενεργειακή εταιρία, η οποία παρείχε και υπηρεσίες streaming media, είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει από τα 90 δολάρια σε μερικά σεντ. Αιτία, η αποκάλυψη ότι η Enron μετέφερε πολλά από τα χρέη της σε offshore εταιρίες που ήλεγχε, ώστε να μην εμφανίζονται στις οικονομικές της καταστάσεις. Τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας κατέληξαν στη φυλακή, εκτός του Κεν Λέι, προέδρου της εταιρίας, ο οποίος πέθανε πριν προλάβει να καταδικαστεί.

4) Το rootkit της Sony
Μεγάλο αριθμό μηνύσεων αντιμετώπισε η εταιρία Sony όταν, το 2005, αποκαλύφθηκε πως είχε φορτώσει λογισμικό προστασίας από αντιγραφή σε περίπου 100 τίτλους CD που παρήγαγε. Όταν τα συγκεκριμένα CD έμπαιναν σε υπολογιστή, το λογισμικό, γνωστό ως rootkit, έκανε το σύστημα ευάλωτο σε ιούς και trojans, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα ασφαλείας. Η εταιρία αναγκάστηκε να πληρώσει συμβιβασμούς και τα συγκεκριμένα CD αποσύρθηκαν, ωστόσο το σκάνδαλο αυτό απέδειξε πως οι εταιρίες δε σταματούν σε τίποτα προκειμένου να καταπολεμήσουν την πειρατεία.

3) Η Hewlett-Packard προσλαμβάνει ντετέκτιβ
Η HP, για 60 χρόνια θεωρούνταν η πιο «ηθική» από τις αμερικάνικες τεχνολογικές εταιρίες. Το 2006, η τότε πρόεδρος της εταιρίας Πατρίσια Νταν, με την έγκριση του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Χερντ, έστειλε ιδιωτικούς ερευνητές να κατασκοπεύσουν μέλη του εταιρικού συμβουλίου και κάποιους δημοσιογράφους. Σκοπός ήταν να εντοπίσουν ποιο μέλος του συμβουλίου διέρρεε πληροφορίες στα ΜΜΕ. Χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα μέσα, και όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο η Νταν παραιτήθηκε. Ο Χερντ, ο οποίος αντικατέστησε την πρόεδρο, είναι ο μόνος που περιέχεται στη λίστα μας δύο φορές.

2) Η Yahoo συμβάλλει στη φυλάκιση Κινέζων δημοσιογράφων

Πριν από πέντε χρόνια η εταιρία κατακρίθηκε από μέλη του Κογκρέσου ως εχθρός της ελευθερίας του λόγου, όταν βοήθησε με πληροφορίες στην καταδίκη δύο Κινέζων δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι επιχειρούσαν να προειδοποιήσουν ότι, εάν Κινέζοι αντιρρησίες επέστρεφαν στη χώρα για την 15η επέτειο της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν, θα βρίσκονταν σε κίνδυνο. Η κινεζική κυβέρνηση, μετά τις πληροφορίες που έλαβε από τη Yahoo, καταδίκασε τους δύο δημοσιογράφους σε 10 χρόνια κάθειρξη.

1) Η λογιστική απάτη της WorldCom

Ο Μπέρνι Έμπερς, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τηλεφωνικής εταιρίας WorldCom, καταδικάστηκε το 2005 για συνωμοσία και απάτη. Η λογιστική απάτη ύψους 11 δις δολαρίων, η οποία οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση της μετοχής της εταιρίας, είχε καταστροφικές συνέπειες για τον τεράστιο αριθμό επενδυτών. Οι τεράστιες χρηματικές απώλειες που προκάλεσε το σκάνδαλο αυτό, το ανεβάζουν στην πρώτη θέση της καταμέτρησης. Ο Έμπερς δεν έχει το δικαίωμα για αίτηση αναστολής μέχρι τα 85 του χρόνια, το 2028, ωστόσο φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για τη θεϊκή τιμωρία, παρά για την ανθρώπινη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου