Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Πού κρύβεται το μυστικό της αιώνιας νεότητας ;

Θέλετε να μείνετε για πάντα νέοι; Για να το πετύχετε δεν αρκεί να καταφύγετε σε λύσεις, όπως οι πλαστικές και το μπότοξ. Η στάση σας απέναντι στη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Πολύ συχνά οι άνθρωποι αφιερώνουν όλη τους την ενέργεια στο να κάνουν καριέρα, να κερδίσουν χρήματα, να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους και σε τόσα άλλα καθήκοντα με αποτέλεσμα να μη φροντίζουν καθόλου τον εαυτό τους - σωματικά ή συναισθηματικά. Αισθάνονται κουρασμένοι και σύντομα η ζωτικότητά τους μειώνεται. Και τελικά γερνάνε … πριν την ώρα τους.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι το στρες επιταχύνει τη γήρανση. Επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα με πολλούς τρόπους. Μειώνει τη ροή του αίματος, κάνοντας το δέρμα να δείχνει ωχρό και προκαλώντας τριχόπτωση και εύθραυστα νύχια.
Μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Και υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το άγχος βλάπτει πραγματικά το DNA μας, επιταχύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης. Ευτυχώς αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Με την εξεύρεση τρόπων για να απαλλαγείτε από το στρες, μπορείτε να επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης. Φροντίστε τον εαυτό σας τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Το μυστικό κρύβεται στο τρίπτυχο: άσκηση, υγιεινή διατροφή και επαρκής ύπνος.
Και χωρίς αμφιβολία είναι σημαντικό να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, όπως το να ακούτε μουσική, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.
Από συναισθηματική πλευρά ένας εξαιρετικά σημαντικός τρόπος για να απαλλαγείτε από το στρες και να παραμείνετε νέοι, είναι να έχετε δυνατές και καλές σχέσεις. Το να αισθάνεστε δεμένοι με τους άλλους ή ότι ανήκετε κάπου αποτελεί μία από τις βασικές ψυχολογικές σας ανάγκες. Οι ζεστές ανθρώπινες σχέσεις δίνουν στη ζωή σας νόημα.
Οι διάφοροι ρόλοι που καλείστε να αναλάβετε, όπως του συντρόφου, του φίλου ή του γονέα, μπορούν να σας δώσουν την αίσθηση ότι είστε χρήσιμοι. Έτσι με την κάλυψη της ανάγκης για ανθρώπινη επαφή αποκτάτε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζωντανοί και πιο νέοι.
Οι σχέσεις επίσης σας βοηθούν να αισθάνεστε λιγότερο στρες γιατί νιώθετε ότι προσφέρετε βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Από την άλλη πλευρά έχετε κάπου να βασιστείτε. Για παράδειγμα τα άτομα με καλούς φίλους ή στενές οικογενειακές σχέσεις έχουν πάντα κάποιον να τους πάει στο γιατρό, να τους κρατήσει τα παιδιά και γενικά να τους στηρίξει στα δύσκολα. Με όλη αυτή την υποστήριξη οι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν το στρες ακόμη και στις πιο αγχωτικές καταστάσεις.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των σχέσεων είναι ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και τους επιτρέπουν να ζήσουν περισσότερο. Και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται από σειρά μελετών. Για παράδειγμα μια μελέτη ορόσημο, που διήρκεσε 9 χρόνια, εξέτασε τα ποσοστά θανάτου 4.725 ανθρώπων στην Αλαμέντα, στην Καλιφόρνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ετών το ποσοστό θνησιμότητας των κοινωνικά απομονωμένων ατόμων ήταν διπλάσιο από εκείνο των ατόμων με ισχυρούς δεσμούς. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι άνδρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους λιγότερο απομονωμένους άνδρες.
Αν και όλες οι σχέσεις έχουν και τις συγκρούσεις τους, το καλό σαφώς υπερτερεί του κακού στις ισχυρές και υγιείς σχέσεις. Οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να γελάσουν, να χαλαρώσουν και να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους.
Αισθάνονται ότι είναι μέρος από κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους. Και τελικά νιώθουν ευτυχισμένοι και λιγότερο αγχωμένοι. Ακριβώς λόγω όλων αυτών των πλεονεκτημάτων οι άνθρωποι γίνονται πιο ζωντανοί και πιο δραστήριοι και τελικά παραμένουν νέοι χάρις στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου