Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Πως η Μπαρτσελόνα καταρρίπτει την ποδοσφαιρική εξέλιξη

Το Παρατηρητήριο Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFPO) δημοσιεύει κάθε χρόνο μια μελέτη για τον «δημογραφικό» ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης μελετώντας τα στοιχεία 534 συλλόγων σε 36 «μεγάλα» πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

 
Οι «κοντοί» παίκτες της «Μπάρτσα» πανηγυρίζουν την νίκη τους επί της Ρεάλ πριν δυο, περίπου, μήνες

Η 80σέλιδη μελέτη για το 2011 αποδεικνύει ότι οι ποδοσφαιριστές που επιλέγουν οι ομάδες των πρώτων κατηγοριών γίνονται κάθε χρόνο πιο ψηλοί, πιο έμπειροι, προέρχονται από περισσότερες χώρες και έχουν εκπαιδευτεί σε διαφορετικό σύλλογο απ’ αυτόν που αγωνίζονται.
Το εντυπωσιακό στοιχείο της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι η ομάδα που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα είναι αυτή που κατά γενική ομολογία αποδίδει το εντυπωσιακότερο ποδόσφαιρο την τελευταία τριετία συνοδεύοντάς το και με την κατάκτηση των σημαντικότερων τίτλων.
Η Μπαρτσελόνα μπορεί να μην έχει πια τόσο μικρό μέσο όρο ηλικίας, ωστόσο είναι η πιο «κοντή» ομάδα της Ευρώπης με μέσο όρο ύψους των παικτών της 1,77μ. ενώ στον αντίποδα ο μέσος όρος ύψους των παικτών της αυστριακής Μάτερσμπουργκ είναι 1.86μ. που την κατατάσσει πρώτη στη σχετική λίστα.

Τα καλύτερα φυτώρια Επίσης η έρευνα απέδειξε ότι το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που έχουν εκπαιδευτεί σε έναν σύλλογο και εξακολουθούν να αγωνίζονται σε αυτόν έχει πέσει σημαντικά, καθώς παρά τους αυστηρούς κανονισμούς της UEFA, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5,7 ποδοσφαιριστές ανά ομάδα. Αυτή η κατηγορία είναι ακόμη μία την οποία καταρρίπτει η Μπαρτσελόνα, της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από παίκτες που προέρχονται από τα φυτώρια της, την περίφημη «Λα Μασία».
Ο σύλλογος με τα πιο παραγωγικά φυτώρια παραμένει ο Αγιαξ. Στις 534 ομάδες που μελετήθηκαν αγωνίζονται 54 ποδοσφαιριστές που αναδείχθηκαν στις ακαδημίες του «Αίαντα».

Οι «πιστοί» της Γιουνάιτεντ Ακόμη ένας απόλυτα επιτυχημένος σύλλογος που συνδυάζει την κατάκτηση τίτλων με θεαματικό ποδόσφαιρο είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία επίσης εναντιώνεται στο πνεύμα της εποχής και της συχνής αλλαγής ποδοσφαιριστών. Μάλιστα ο αγγλικός σύλλογος είναι εκείνος που έχει τους πιο «πιστούς» παίκτες στην Ευρώπη, καθώς μένουν στο «Ολντ Τράφορντ» κατά μέσο όρο 5,7 χρόνια.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιντερ έχει τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ποδοσφαιριστών του ρόστερ της (29.6 χρ.), ενώ η πιο νεανική ομάδα της Ευρώπης είναι η Ολιμπς Ρίγα της Λετονίας με μέσο όρο ηλικίας τα 19 χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου