Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Οι υπολογιστές θα αντιδρούν στα συναισθήματα

Οι υπολογιστές θα ήταν πολύ πιο χρήσιμοι εάν μπορούσαν να καταλάβουν πώς νιώθει ο χρήστης τους.
Με την εμφάνιση νέων εργαλείων που μπορούν να υπολογίσουν τη βιολογική κατάσταση ενός ανθρώπου, η εξέλιξη των υπολογιστών κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτά υποστήριξαν πρόσφατα διάφοροι ομιλητές στην Blur, ένα συνέδριο που έγινε στο Ορλάντο της Φλόριντα, με θέμα τη συνεργασία ανθρώπου και υπολογιστή.
Ο Κεν Στάνεϊ, ιδιοκτήτης της Design Interactive, μιας εταιρείας εφαρμοσμένης μηχανικής που συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό, λέει πως υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τη νοητική και την ψυχολογική κατάσταση του χρήστη που μπορούν να μετρηθούν και πως αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσαρμοστούν οι υπολογιστές στις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Κάποιες εταιρείες εφαρμόζουν ήδη τέτοιες ιδέες. Η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes, για παράδειγμα, έχει αναπτύξει αλγόριθμους που παρακολουθούν πώς ένας οδηγός χρησιμοποιεί το τιμόνι, εντοπίζοντας ενδείξεις υπνηλίας.
Η προσέγγιση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και στους προσωπικούς υπολογιστές κάνοντάς τους πιο χρήσιμους. Ερευνες δείχνουν πως έως και το 40% των χρηστών εξαπολύουν ύβρεις στον υπολογιστή τους όταν αγανακτούν. Υπάρχουν ήδη αρκετές εφαρμογές που θα μπορούσαν να «διαβάσουν» αυτές τις αντιδράσεις και να ανταποκριθούν αναλόγως.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου