Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πονάτε; Σταυρώστε τα χέρια σας!

Πονάει το χέρι σας; Δοκιμάστε να σταυρώσετε τα χέρια σας και θα ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Ο Giandomenico Iannetti από το University College του Λονδίνου, μαζί με τους συναδέλφους του, ζήτησαν από 20 εθελοντές να δώσουν μερικά επίπονα «χτυπήματα» στο ένα τους χέρι με τη βοήθεια ενός λέιζερ. Κάθε χτύπημα είχε διάρκεια 8 με 12 δευτερόλεπτα.
Οι μισοί συμμετέχοντες είχαν τα χέρια τους ακουμπισμένα με τις παλάμες πάνω σε ένα τραπέζι, ενώ οι άλλοι μισοί είχαν τα χέρια τους σταυρωμένα το ένα πάνω στο άλλο και ακουμπισμένα επίσης πάνω σε ένα τραπέζι.
Οι εθελοντές έπρεπε στη συνέχεια να βαθμολογήσουν την ένταση του πόνου σε μία κλίμακα από το 0 έως το 100.
Όσοι είχαν σταυρωμένα τα χέρια βαθμολόγησαν χαμηλότερα τρία αρκετά επίπονα χτυπήματα του λέιζερ, συγκριτικά με τους υπόλοιπους, που δεν είχαν σταυρωμένα χέρια.
Ο Iannetti υποστηρίζει πως η τοποθέτηση των χεριών σε ασυνήθιστες στάσεις, συγκριτικά με το σώμα, μπερδεύει τον εγκέφαλο και διακόπτει την επεξεργασία του μηνύματος του πόνου.
Παρόμοιες ανακουφιστικές επιδράσεις έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν με τις ψευδαισθήσεις, με τη χρήση καθρεφτών και εικονικών άκρων.
Ο Iannetti και η ομάδα του ελπίζουν πως θα μπορέσουν να δοκιμάσουν το τρικ με το σταύρωμα των χεριών σε κλινικό επίπεδο, ώστε να δουν εάν βοηθά ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου