Κυριακή 22 Μαΐου 2011

«Παράθυρο» στο σύμπαν

Μια νέα εποχή, αν όχι μια επανάσταση, στην αστρονομία έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή της, καθώς οι Ευρωπαίοι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του CERN, παρουσίασαν τα σχέδια ενός νέου τελευταίας τεχνολογίας τηλεσκοπίου, το οποίο για πρώτη φορά θα είναι σε θέση να κάνει απευθείας ακριβείς παρατηρήσεις και μετρήσεις των βαρυτικών κυμάτων, των ασύλληπτων μέχρι σήμερα προβλεπόμενων αναταράξεων στον ιστό του χωροχρόνου, καθώς και των πηγών προέλευσής τους.
Σύμφωνα με τη γενική θεωρία σχετικότητας του «Αϊνστάιν» (εξ ου και η ονομασία του σχεδιαζόμενου παρατηρητηρίου), τα βαρυτικά κύματα δημιουργούνται στο σύμπαν από μεγάλα κοσμικά συμβάντα, όπως το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ», οι μαύρες τρύπες και οι εκρήξεις σούπερ-νόβα.
Το νέο τηλεσκόπιο, που αναμένεται να είναι έτοιμο γύρω στο 2025, με αρχικό προϋπολογιζόμενο κόστος 790 εκατ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το «Science» και το «Physics World», θεωρείται τρίτης γενιάς, όσον αφορά την αναζήτηση των κυμάτων της βαρύτητας.
Θα είναι 100 φορές πιο ακριβές από τα υπάρχοντα ανάλογα όργανα ανίχνευσης. τα για να κάνουν ακριβείς αστρονομικές μετρήσεις των πηγών βαρυτικών.
Τέλος, θα κατασκευαστεί σε τοποθεσία που δεν έχει επιλεγεί ακόμα, σε τούνελ βάθους 100 έως 200 μέτρων, για να μειωθούν οι συνέπειες των σεισμικών κυμάτων της Γης.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου