Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Βρίστε κάνει ... καλό!

Μεγάλη ανακούφιση μπορεί να προσφέρει μια βρισιά σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Ανακάλυψαν ότι το ξέσπασμα μπορεί να μειώσει τον πόνο.


Το να βρίζεις αφού έχεις χτυπήσει βγάζοντας το άχτι σου, βοηθά στη καταπολέμηση του πόνου σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Keele, διαπίστωσαν πως όταν αφήνεις ελεύθερη τη γλώσσα σου λειτουργεί ανασταλτικά, καταπραΰνοντας τον πόνο.

Και αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για όσους δεν συνηθίζουν να βρίζουν.

Για να τεστάρουν την θεωρία τους, οι επιστήμονες, έβαλαν μερικούς εθελοντές φοιτητές να τοποθετήσουν το χέρι τους σε ένα κουβά με παγωμένο νερό ενώ παράλληλα θα έβριζαν ακατάπαυστα.

Έπειτα επανέλαβαν την άσκηση χωρίς να βρίζουν αλλά χρησιμοποιώντας πιο "ανώδυνες" φράσεις.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι φοιτητές μπόρεσαν να κρατήσουν το χέρι τους μέσα στο παγωμένο νερό περισσότερη ώρα όταν παράλληλα έβριζαν και έτσι βρήκαν ότι όσο κανείς βρίζει τόσο ο πόνος γίνεται ανεκτός.

Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος ήταν πιο αποτελεσματική σε φοιτητές που δεν συνηθίζουν να βρίζουν στη καθημερινότητά τους.

Η επιστημονική ομάδα πιστεύει πως ο πόνος μειώνεται με το βρίσιμο επειδή ενεργοποιεί την αντίδραση της λογομαχίας (fight).

Οι παλμοί της καρδιάς ανέβαιναν όσο οι φοιτητές έβριζαν δείχνοντας μια αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς όπως συμβαίνει σε έναν κοινό καβγά.

Η έρευνα δείχνει ότι το να βρίζει κανείς δεν ενεργοποιεί μόνο το θυμικό κομμάτι του ατόμου αλλά και το σωματικό.

"Το βρίσιμο υπάρχει εδώ και αιώνες και αποτελεί παγκόσμιο γλωσσικό φαινόμενο", τονίζει ο Δρ. Ρίτσαρντ Στίβενς.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου