Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Σημαντική μείωση των καπνιστών καταγράφεται στην Ελλάδα

«Σταθερή, σημαντική και εντυπωσιακή πτώση», τόσο στο ποσοστό των καπνιστών όσο και στην κατανάλωση τσιγάρων, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ανέφερε την Τετάρτη ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου βρίσκεται σε «καλό δρόμο», και υπόσχεται να πιέσει τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να καλύπτουν τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος.


Η ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι πλέον 19 τσιγάρα, από 24 προ πενταετίας.

Μείωση

Το ποσοστό των καπνιστών έπεσε το 2011 στο 35,8%, από 45,5% που ήταν το 2006, δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής.

Επίσης, η ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι πλέον 19 τσιγάρα, από 24 που ήταν προ πενταετίας.

Στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ο οποίος θεωρεί ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» όσον αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει πρόβλημα στους ελέγχους, τους οποίους καλούνται να διενεργούν οι επόπτες δημοσίας υγείας, η δημοτική αστυνομία, το λιμενικό και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Τόσο ο κ.Τιμοσίδης, όσο και ο γγ του υπουργείου υγείας, Α.Δημόπουλος, κάλεσαν τα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτουν τα φαρμάκα για τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα και με την ομόφωνη γνωμοδοτική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου