Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Μήπως βρήκε ο επιταχυντής LHC ένα σημάδι για το μποζόνιο Χιγκς;


Φωτιά πήραν όλα τα blogs της φυσικής για ένα πιθανό σημάδι του μποζονίου Higgs – ή ίσως για ένα εντελώς απροσδόκητο σωματίδιο – σε δεδομένα από τον επιταχυντή LHC στη Γενεύη. Όμως, ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει περάσει από τη διαδικασία εξέτασης του πειράματος και θα μπορούσε εύκολα να αποδειχθεί λάθος, λένε οι φυσικοί.

Ο επιταχυντής LHC χτίστηκε κατά κύριο λόγο με την ελπίδα να βρει τα πρώτα παρατηρητικά στοιχεία του σωματιδίου Χιγκς, το οποίο θεωρείται ότι δίνει μάζα στα άλλα σωματίδια. Το σωματίδιο Χιγκς είναι το τελευταίο ανεξερεύνητο σωματίδιο στο καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής, το οποίο επί τρεις δεκαετίες τώρα εξηγεί το πως τα σωματίδια και οι δυνάμεις αλληλεπιδρούν.

Οι τελευταίες φήμες για πιθανή ανίχνευση του προέρχονται από ένα ανώνυμο σχόλιο, πάνω σε μια περίληψη μιας εργασίας, στο blog του Peter Woit, πριν μια εβδομάδα.

Η περίληψη αναφέρεται σε μια εργασία τεσσάρων φυσικών που ασχολούνται με τον ανιχνευτή ATLAS του LHC, αν και η πλήρης εργασία δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη δημοσίως, παρά μόνο η περίληψη.

Οι συγγραφείς της περίληψης λένε ότι τα στοιχεία του ATLAS δείχνουν περισσότερα ζεύγη φωτονίων από όσα αναμένονταν με μια ενέργεια των 115 GeV.

Ο αριθμός αυτός είναι άκρως ενδιαφέρον γιατί πολλοί φυσικοί πιστεύουν ότι το μποζόνιο Higgs πιθανό να έχει μάζα περίπου 115 GeV – τουλάχιστον εάν η υπερσυμμετρία, μια δημοφιλής θεωρία που ολοκληρώνει κάποιες από εκκρεμότητες του καθιερωμένου μοντέλου, είναι ορθή.

Το σωματίδιο Χιγκς θα πρέπει περιστασιακά να διασπάται σε ένα ζεύγος φωτονίων, τα οποία θα παράγουν ένα σήμα (συντονισμό), 30 φορές μικρότερο από αυτό που αναφέρεται στην περίληψη, αν βεβαίως το Higgs έχει τις ιδιότητες που προβλέπεται από το καθιερωμένο μοντέλο. Δηλαδή θα πρέπει να είναι πάρα πολύ μικρό για να το δούμε.

Άλλοι όμως φυσικοί έχουν δώσει κάποιες άλλες εξηγήσεις για το σήμα. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι η φήμη σωστή μόνο αν το Higgs συμπεριφέρεται διαφορετικά από το αναμενόμενο. Μερικοί φυσικοί έχουν φανταστεί πολλούς τρόπους για να επεκτείνουν το Καθιερωμένο Μοντέλο, που θα μεταβάλουν τις ιδιότητες του Χιγκς. Κάποιες νέες ιδέες συμφωνούν με το σήμα που αναφέρεται στην περίληψη.

Ή ίσως το σήμα θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα απροσδόκητο νέο σωματίδιο παρά στο Higgs.

Αλλά ίσως η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι το σήμα είναι λάθος. Οι συγκρούσεις των σωματιδίων είναι ‘ακατάστατες’ και θέλουν πολύ προσεκτική ανάλυση για την εξήγηση τους. Ένα λάθος κάπου στην πορεία των υπολογισμών θα μπορούσε να κάνει ένα σήμα να φαίνεται ότι δεν είναι πραγματικά εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο. Προφανώς η δημοσίευση δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τους εκατοντάδες επιστήμονες του ATLAS.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου