Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Επικίνδυνη για καρκίνο του δέρματος η οδήγηση με το χέρι έξω από το παράθυρο

Η οδήγηση με ανοιχτό το παράθυρο και τον ήλιο να καίει το δέρμα του χεριού έχει άσχημο αντίτιμο, που μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα, προειδοποιούν δερματολόγοι.
Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Academy of Dermatology’, εξέτασε σχεδόν 85.000 περιστατικά καρκίνου του δέρματος και κατέληξε ότι τα περισσότερα περιστατικά αφορούν το αριστερό χέρι και την αριστερή πλευρά του προσώπου.
Ο Dr. Paul Nghiem, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η εικόνα είναι ακριβώς αυτή που θα περίμενε κάποιος από την οδήγηση σε αυτοκίνητο και την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες.
Ο Nghiem παρατήρησε την ανάποδη εικόνα σε ορισμένα είδη καρκίνου του δέρματος στην Αυστραλία, όπου η οδήγηση γίνεται αντίθετα.
Η ηλιακή ακτινοβολία αφορά 1 στους 10 καρκίνους δέρματος στο χέρι, δήλωσε ο Nghiem, που συμβουλεύει να κλείνουμε το παράθυρο και να φοράμε μακριά μανίκια.
Η Dr. Lisa Kellett, δερματολόγος στο Τορόντο, συμφωνεί με τη συμβουλή, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο του παραθύρου του αυτοκινήτου βοηθά στη μείωση του κινδύνου, αλλά ότι μέρος της ακτινοβολίας UVA μπορεί παρόλα αυτά να διαπεράσει το τζάμι και να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.
Αν και τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος στην αριστερή πλευρά είναι πιο συνήθη στους άντρες, η Kellett περιμένει να αλλάξει η εικόνα. Θεωρεί ότι το χάσμα ανάμεσα στα δυο φύλα θα κλείσει, καθώς υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που οδηγούν και θα δούμε μελλοντικά πολλές αναφορές για καρκίνο της αριστερής πλευράς στις γυναίκες.
Η Kellett συνιστά όλοι, ιδιαίτερα τα παιδιά, να εφαρμόζουν αντηλιακό ευρέως φάσματος, τουλάχιστον SPF 30, κάθε μέρα είτε βρίσκονται στο αυτοκίνητο είτε όχι.
 
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου