Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Συνδέονται οι κατσαρίδες με το παιδικό άσμα;

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κατσαρίδες θεωρούνται υπεύθυνες για τις δραματικές διακυμάνσεις άσματος σε γειτονιές της Νέας Υόρκης όπου ζουν μικρά παιδιά. Σε κάποιες γειτονιές το 19% -περίπου 1 στα 5- των παιδιών έχουν άσθμα, ενώ σε άλλες γειτονιές το ποσοστό μπορεί να είναι χαμηλότερο ως 3%.

Η μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων, το βαρύ κλίμα και άλλες εξωτερικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν υπεύθυνες για το παιδικό άσθμα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολούμπια διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ζουν σε γειτονιές με υψηλά ποσοστά άσθματος, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να μεταφέρουν αντισώματα στο αίμα τους, από μια πρωτεΐνη που εκκρίνει η κατσαρίδα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν εκτεθεί σε αυτήν την πρωτεΐνη και είναι πιθανόν αλλεργικά στα έντομα.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Allergy and Clinical Immunology” και η ομάδα των ερευνητών εξέτασε 239 παιδιά 7 και 8 ετών σε περιοχές με υψηλά ποσοστά άσθματος.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη σκόνη από τα κρεβάτια των παιδιών, στη συνέχεια, πήραν δείγματα αίματος για να διαπιστωθούν τα αντισώματα κατά των διαφόρων αλλεργιογόνων που συνδέονται με το άσθμα – συμπεριλαμβανομένων και των οικιακών ζωντανών οργανισμών όπως: οι σκύλοι, οι γάτες, τα ποντίκια, τα ακάρεα σκόνης και οι πρωτεΐνες κατσαρίδας.

Σύμφωνα με το Reuters Health σχεδόν 1 στα 4 παιδιά στις γειτονιές με τα υψηλά ποσοστά άσθματος φαίνεται να ήταν αλλεργικό στις κατσαρίδες, σε σύγκριση με 1 στα 10 παιδιά που ζουν σε περιοχές όπου το άσθμα ήταν λιγότερο έντονο.

Οι κατσαρίδες εκκρίνουν πρωτεΐνες, που οι άνθρωποι εισπνέουν και μπορούν να γίνουν αλλεργικοί, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα να αναπτύξουν άσθμα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου