Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ρομποτικό διαστημικό φορτηγό έτοιμο για βουτιά θανάτου

Αποστολή εξετελέσθη

To Johannes Kepler απομακρύνεται από τον ISS σε καλλιτεχνική απεικόνιση   
To Johannes Kepler απομακρύνεται από τον ISS σε καλλιτεχνική απεικόνιση

Έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το μη επανδρωμένο μεταγωγικό Johannes Kepler θα αυτοκαταστραφεί φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα το βράδυ της Τρίτης, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Το Kepler είναι το δεύτερο από τα πέντε φορτηγά ATV (Αυτόνομο Όχημα Μεταφοράς) που κατασκευάζει η ESA για το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο.

Και τα πέντε ATV είναι σκάφη μίας χρήσης. Σχεδιάστηκαν να συνδέονται αυτόνομα στον σταθμό και να παραδίδουν φορτία ανεφοδιασμού έως και επτά τόνων. Στη συνέχεια γεμίζονται με τα σκουπίδια, τον άχρηστο εξοπλισμό και τα απόβλητα του πληρώματος, και τελικά αυτοκαταστρέφονται πέφτοντας στον Ειρηνικό.

Μόνο αυτή η λάμψη καταγράφηκε από την αυτοκαταστροφή του προηγούμενου ATV το 2008


Στο μεσοδιάστημα, οι κινητήρες του σκάφους πυροδοτούνται όποτε χρειάζεται να αυξηθεί ή να μειωθεί το ύψος της τροχιάς του ISS, που δεν διαθέτει δικούς του κινητήρες.

Το πρώτο ευρωπαϊκό ATV, με την ονομασία Jules Verne, είχε εκτοξευτεί το 2008. Το Johannes Kepler παραμένει προσδεδεμένο στον ISS από τον Φεβρουάριο, τον οποίο έχουν επισκεφθεί έκτοτε δύο διαστημικά λεωφορεία, ένα ρωσικό Soyuz, ένα ρωσικό Progress, καθώς και το ιαπωνικό μεταγωγικό HTV.

Η αεροστεγής θυρίδα ανάμεσα στον ISS και το Kepler έκλεισε οριστικά στις 18.30 ώρα Ελλάδας την Κυριακή. Η αποσύνδεση προγραμματίζεται για το απόγευμα της Δευτέρας και η είσοδος στην ατμόσφαιρα για την Τρίτη.

«Χτυπώντας την ανώτερη ατμόσφαιρα, το ATV θα κατρακυλήσει, θα διαλυθεί και θα καεί. Τα τυχόν σύντριμμα του θα καταπέσουν στον ωκεανό γύρω στις 20.50 GMT [23.50 ώρα Ελλάδας]» ανακοίνωσε η ESA.

Στο Νότιο Ειρηνικό έχει ήδη οριστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να αποφευχθούν ατυχήματα.

Όταν πια έχει φτάσει σε ύψος 18 χιλιομέτρων πάνω από το νερό, το Kepler θα απελευθερώσει ένα «μαύρο κουτί» που θα μεταδώσει τις τελευταίες μετρήσεις στη Γη μέσω του δικτύου δορυφορικής τηλεφωνίας Iridium.

Το τρίτο ATV, που βαφτίστηκε προς τιμήν του Ιταλού φυσικού Εντοάρντο Αμάλντι, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το Φεβρουάριο του 2012.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου