Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η Ωραία Ελένη του Διαστήματος αποκαλύπτεται


H NASA έδωσε στην δημοσιότητα κοντινές εικόνες της Ελένης, του μικρού παγωμένου δορυφόρου του Κρόνου. Τις εικόνες τράβηξε το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του. Οι νέες εικόνες της Ελένης σε συνδυασμό με κάποιες παλαιότερες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στη χαρτογράφηση του δορυφόρου καθώς και στην καλύτερη μελέτη του.

Η Ωραία (διαστημική) Ελένη


Ο μικρός δορυφόρος που έχει διάμετρο μόλις 32 χλμ ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα το 1980. Πήρε το όνομά του από την Ωραία Ελένη της ελληνικής μυθολογίας, η οποία ήταν εγγονή του Κρόνου. Ακολουθεί την ίδια τροχιά με ένα μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τη Διώνη και γι'αυτό οι ειδικοί της προσέδωσαν ένα μυθολογικό χαρακτηρισμό που απορρέει από την ιστορία της Ωραίας Ελένης αποκαλώντας την «Τρωικό Φεγγάρι» της Διώνης. 

To Cassini έχει πλησιάσει και τραβήξει εικόνες τις Ελένης άλλες δύο φορές τα προηγούμενα χρόνια. Την τελευταία εβδομάδα το εξερευνητικό σκάφος πέρασε δύο φορές σε απόσταση επτά χιλιάδων χλμ από την Ελένη τραβώντας εικόνες από όλες τις πλευρές της.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου