Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Οι παπαγάλοι στο κλαμπ των έξυπνων ζώων

Αποδεικνύονται ικανοί για περίπλοκους συλλογισμούς, όπως και οι μαϊμούδες
Οι παπαγάλοι στο κλαμπ των έξυπνων ζώων
Οι γκρι αφρικανικοί παπαγάλοι αποδεικνύονται ικανοί για έξυπνους συλλογισμούς

Το καλύτερο τους κόλπο, ως γνωστόν, είναι να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία. Αλλά φαίνεται πως οι παπαγάλοι έχουν και άλλα, λιγότερο γνωστά, ταλέντα. Μια έρευνα έδειξε πως τα πλάσματα αυτά είναι ικανά να κάνουν έξυπνους συλλογισμούς.

Ένας αφρικανικός γκρι παπαγάλος αποδείχθηκε ικανός να βρίσκει την τοποθεσία κρυμμένων φαγητών χρησιμοποιώντας είδος ικανοτήτων που είχαν παρατηρηθεί έως τώρα μόνο στον άνθρωπο και στην μαϊμού. Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι οι παπαγάλοι γίνονται μέλη μιας ομάδας επιλεγμένων πλασμάτων που έχουν «έξυπνες» ικανότητες.

Τα πειράματα έγιναν σε επτά αφρικανικούς γκρι παπαγάλους ηλικίας από 7 έως 25 χρονών οι οποίοι φιλοξενούνταν σε ένα κέντρο διάσωσης στην Αυστρία.

Η Sandra Mikolasch, από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, είπε: «Κρύψαμε δύο διαφορετικά αλλά με την ίδια ζήτηση φαγητά κάτω από δύο θολά ποτήρια στο οπτικό πεδίο των παπαγάλων. Στην συνέχεια, ένας ερευνητής κρυφά αφαίρεσε έναν τύπο φαγητού και το έδειξε στα πουλιά».

Στη συνέχεια οι παπαγάλοι τοποθετήθηκαν μπροστά στα δύο ποτήρια. Αν η επιλογή του ποτηριού βασιζόταν μόνο σε μάντεμα, οι παπαγάλοι θα είχαν διαλέξει το ποτήρι που περιείχε το υπόλοιπο του φαγητού στον μισό σχεδόν χρόνο.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν που βρισκόταν το φαγητό. Αλλά κατά την διάρκεια του πειράματος ένας παπαγάλος έδειξε μια αξιοσημείωτη προτίμηση για το ποτήρι που περιείχε το φαγητό.

Μιλώντας για τα ευρήματά τους οι ερευνητές είπαν πως ο παπαγάλος κατάλαβε ποιο φαγητό είχε αφαιρεθεί και βρήκε πιο ποτήρι έπρεπε να περιέχει το φαγητό που περίσσευε.

Προηγουμένως μόνο οι μαϊμούδες είχαν φανεί να χρησιμοποιούν λογικούς συνειρμούς στο ίδιο πείραμα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου