Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

«Ο υπολογιστής σας είναι μολυσμένος»

Η Google προειδοποιεί


Εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της μηχανής αναζήτησης της Google λαμβάνουν από τις 20 Ιουλίου ένα μήνυμα από την εταιρεία ότι ο υπολογιστής τους είναι πιθανότατα μολυσμένος, καθώς στέλνει ύποπτη κίνηση στους διακομιστές της. Το μήνυμα εμφανίζεται μόνο στην κορυφή της σελίδας των αποτελεσμάτων οποιασδήποτε αναζήτησης.

Η Google παρατήρησε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας σε ένα από τα κέντρα δεδομένων της ότι δεχόταν ασυνήθιστη κίνηση στη μηχανή αναζήτησης και ερεύνησε περαιτέρω το θέμα. Στη συνέχεια, μετά από επικοινωνία με τους υπεύθυνους ασφάλειας σε πολλές επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε ότι οι υπολογιστές από τους οποίους ξεκινούσε η διαδρομή προς τους διακομιστές του Google ήταν μολυσμένοι με κάποια παραλλαγή ύποπτου λογισμικού (malware). Μάλιστα, το malware που προκαλούσε την κίνηση μόλυνε τους υπολογιστές αυτούς μετά την εγκατάσταση ψευδούς αντι-ικού λογισμικού. Στη συνέχεια, το malware ανακατεύθυνε την κίνηση από τον υπολογιστή του χρήστη (στην προκειμένη περίπτωση τα κριτήρια αναζήτησης στο Google) σε ενδιάμεσους υπολογιστές (proxy) που ελέγχονται από τον εισβολέα.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο μπλογκ του Google, η μόλυνση υπολογίζεται ότι αφορά περί τα δύο εκατομμύρια υπολογιστές. Απαντώντας στους φόβους χρηστών της υπηρεσίας ότι το προειδοποιητικό μήνυμα του Google στη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης θα μπορούσε να πλαστρογραφηθεί για να παραπέμψει σε ύποπτους δικτυακούς τόπους, το Google τονίζει ότι το μήνυμα εμφανίζεται μόνο στο επάνω μέρος της σελίδας, δηλαδή για να επέμβει κανείς σε αυτό (και να αλλάξει την παραπομπή από τη σελίδα βοήθειας του Google σε άλλη) θα έπρεπε να εισβάλλει στους υπολογιστές του Google, «έτσι η ειδοποίηση δεν αποτελεί ένα επιπλέον ρίσκο».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου