Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ρομπότ «περπατάει» στο νερό

Ενα μικροσκοπικό ρομποτάκι ικανό να παραμένει ακίνητο και να «περπατάει» στην επιφάνεια του νερού ανέπτυξαν οι ειδικοί της Σχολής Χημικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του κινεζικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Harbin.
Οι ερευνητές μελέτησαν αναλυτικά τις κινήσεις που κάνουν οι αράχνες του νερού προκειμένου να κρατηθούν στην επιφάνεια και στη συνέχεια τις εφάρμοσαν στο λιλιπούτειο βιομιμητικό ρομπότ. Οπως εξηγούν μέσα από σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «ACS Applied Materials & Interfaces», ο υδάτινος «ακροβάτης» έχει συνολικό μήκος 15 εκ. και διαθέτει 10 πόδια από υδροφοβικό υλικό, από τα οποία κινούνται μόνο τα δύο για να το κατευθύνουν.
Το «πουπουλένιο» ρομπότ, βάρους σχεδόν 4 γραμμαρίων, μπορεί να κινείται με ταχύτητα που αγγίζει τα 15 εκ. ανά δευτερόλεπτο αλλά παρ' όλα αυτά σταθερά στην επιφάνεια του νερού, γεγονός που θα μπορούσε να το κάνει ιδανικό εργαλείο για τη μέτρηση και την αξιολόγηση της ποιότητας του πόσιμου νερού ή ακόμη για την ανίχνευση μολυσματικών στοιχείων σε αυτό.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου