Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η εικονική αφή μπαίνει στο χειρουργείο

Νέα τεχνολογία επιτρέπει στους χειρουργούς την εικονική ψηλάφηση όγκων

Η εικονική αφή μπαίνει στο χειρουργείο
Σαν ένα ποντίκι απτικής ανάδρασης για χειρουργούς λειτουργεί η καινοτόμος συσκευή εικονικής αφής που ανέπτυξαν οι βρετανοί επιστήμονες

Μια καινοτόμο τεχνολογία που συνδυάζει την οπτικοποίηση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή με μια διαδραστική συσκευή που ασκεί πίεση στο χέρι του χειρουργού όταν αγγίζει λαπαροσκοπικά ανθρώπινους ιστούς, ανέπτυξαν οι βρετανοί επιστήμονες.

Όπως περιγράφουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Λιντς, η νέα διαδραστική τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει στους γιατρούς που πραγματοποιούν λαπαροσκοπικές επεμβάσεις την δυνατότητα να αισθάνονται κυριολεκτικά στα δάκτυλα τους την υφή των ιστών. Μέσω της εικονικής αφής, εξηγούν, θα μπορούν να κρίνουν κατά πόσο πρόκειται για έναν καλοήθη ή κακοήθη καρκινικό όγκο.
«Χέρι» στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις
Ως γνωστόν, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις απαιτούν μικρότερες τομές, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο επεμβατικές, επιταχύνοντας παράλληλα την διαδικασία της αποκατάστασης του ασθενούς. Ωστόσο το πρόβλημα των χειρουργών είχε να κάνει με το γεγονός ότι μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής χάνουν την αίσθηση της αφής που έχουν σε ένα κανονικό χειρουργείο.
«Η αίσθηση της αφής, της υφής και της σκληρότητας του ιστού χάνεται κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης» επισημαίνει ο δρ Ρομπ Χιούσον, ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Διαδραστικό ποντίκι για χειρουργούς
Η χρήση του νέου διαδραστικού συστήματος είναι αρκετά απλή. «Ο χρήστης κουνά την συσκευή απτικής ανάδρασης όπως θα έκανε και με ένα ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή, επάνω στην τρισδιάστατη εικονική επιφάνεια» εξηγεί ο φοιτητής μηχανικής Έρλ Τζέιμισον.
«Στη συνέχεια, ο υπολογιστής στέλνει στη συσκευή σήμα για να ενημερώσει σχετικά με την πίεση που ασκεί ο χρήστης. Μπορεί κανείς κυριολεκτικά να αισθανθεί την πίεση που θα αισθανόταν υπό κανονικές συνθήκες».
«Μέχρι στιγμής, τέσσερις χειρουργοί δοκίμασαν μια πρώτη εκδοχή της συσκευής μας και εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο» προσθέτει ο Τζέιμισον.
«Έχουν συνηθίσει να βλέπουν μόνο την οπτική απεικόνιση, που πραγματικά τους φάνηκε περίεργο το να μπορούν να αισθάνονται κάτι διαμέσου της αφής» καταλήγει.

Τελειοποίηση του συστήματος
Ο δρ Χιούσον από την πλευρά του παρόλα αυτά, υποστηρίζει ότι η υπερσύγχρονη τεχνολογία έχει ακόμη μακρύ δρόμο προτού μπει στο χειρουργείο.
«Έχουμε να ξεπεράσουμε ακόμη αρκετές τεχνικές προκλήσεις, προτού το νέο σύστημα μπορέσει να ενσωματωθεί στον «στόλο» του χειρουργικού εξοπλισμού» αναφέρει ο ίδιος

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου