Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ελπίδα για το μέλλον των πάγων αναζητούν οι επιστήμονες

Ακόμη και αν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας το σύνολο των πάγων στους πόλους έλιωνε, ο πάγος θα μπορούσε να αποκατασταθεί εάν ο πλανήτης ψύχονταν ξανά υποστηρίζουν επιστήμονες σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Η μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη θερμοκρασία που αν ξεπεραστεί, θα καταστεί αδύνατη η ανάκτηση των πάγων.


Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Νέο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον χρησιμοποίησαν δύο υπολογιστικά κλιματικά μοντέλα που αντικατοπτρίζουν τους ρυθμούς συρρίκνωσης των πάγων υπό τις σημερινές καιρικές συνθήκες. Αρχικά οι ερευνητές αύξησαν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 1% κάθε χρόνο, αρχίζοντας από τα 355 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Το αποτέλεσμα ήταν μια Γη χωρίς πάγο κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε περίπου 230 χρόνια, όταν το διοξείδιο του άνθρακα θα ανέρχεται, σύμφωνα με το μοντέλο τους, στα 3.100 ppm.

Όταν οι ερευνητές αντέστρεψαν τη διαδικασία, μειώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα κατά 1% κάθε χρόνο τότε υπήρξε μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και επιστροφή των θαλάσσιων πάγων.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγήτρια Ατμοσφαιρικών Επιστημών Σεσίλια Μπλιτς ανέφερε «περιμέναμε ότι ο θαλάσσιος πάγος θα εξαφανιζόταν εντελώς το χειμώνα εάν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα τετραπλασιάζονταν, όμως χρειάστηκε να τα οκταπλασιάσουμε», παραδέχεται. «Όλο αυτό το διοξείδιο του άνθρακα έκανε τον πλανήτη πολύ, πολύ θερμό: περίπου 6 βαθμούς Κελσίου θερμότερο σε σχέση με σήμερα».

Ωστόσο στην πραγματικότητα η εφαρμογή του μοντέλου μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ δύσκολη καθώς θα απαιτούσε όχι μόνο την επιβολή ορίων στην καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά ακόμη και την άντληση CO2 από την ατμόσφαιρα, με φυσικά ή μηχανικά μέσα.

Προς το παρόν βέβαια η συνεχόμενη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα πολλά είδη που εξαρτώνται από τους πάγους να προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα όπως οι θαλάσσιοι ίπποι που σύμφωνα με το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ αναγκάζονται να βγουν... στην στεριά ενώ πολλοί μετακινούνται προς την περιοχή, όπου έχουν δοθεί άδειες για εξόρυξη πετρελαίου.

Ειδικότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, 10.000-20.000 θαλάσσιοι ίπποι αναγκάστηκαν να βγουν στη στεριά. «Φέτος βλέπουμε πολύ λιγότερο πάγο σε σχέση με την ποσότητα που συνηθίζεται γι' αυτήν την εποχή του χρόνου» υποστηρίζει ο ερευνητής του αμερικανικού κέντρου Τσαντ Τζέι. «Ίσως λοιπόν αυτό να θεωρείται σύντομα το φυσιολογικό». Η αμερικανική Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής προειδοποιεί πάντως ότι η τάση αυτή καταστεί ευάλωτο το είδος των θαλάσσιων ίππων και το απειλεί με εξαφάνιση όπως και άλλα είδη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου