Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Σεξουαλική απεργία για χάρη της ειρήνης


Οι γυναίκες μιας κοινότητας στις νότιες Φιλιππίνες έφεραν την ειρήνη στο χωριό τους απειλώντας ότι θα κάνουν "σεξουαλική απεργία" εάν οι άνδρες τους συνέχιζαν τις συγκρούσεις και τις αψιμαχίες.
Η απειλή των γυναικών του χωριού Νταντό, στο νησί Μιντανάο, οδήγησε στον τερματισμό της έντασης και έφερε μια σχετική ευημερία στις 102 οικογένειες που ζουν στην κοινότητα, σε μια περιοχή όπου βασίλευε η αναρχία, όπως δήλωσε ο Ρίκο Σαλσέντο, ο τοπικός εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
"Η ιδέα αυτή ανήκει στις ίδιες τις γυναίκες" που είχαν απηυδήσει από τις οικογενειακές συγκρούσεις και τους καυγάδες για τα κτήματα, εξήγησε ο Σαλσέντο.
Οι γυναίκες, που ασχολούνται κυρίως με το ράψιμο, δεν μπορούσαν πλέον να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά επειδή οι άντρες επιδίδονταν καθημερινά στο "σπορ" της ανταλλαγής πυροβολισμών κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του χωριού.
"Υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ οικογενειών. Ορισμένοι άνδρες τα έβαζαν με μια οικογένεια και προκαλούσαν επεισόδια με πυροβολισμούς", εξήγησε ένας άλλος αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστίας, ο Τομ Τεμπρόζα.

"Αν πας για καυγά, δεν θα σε ξαναδεχτώ"

Η Φιλιππινέζα "Λυσιστράτη" Χάσνα Καντούτου, αφηγήθηκε πώς οι γυναίκες έβαλαν "μυαλό" στους νταήδες απειλώντας να τους στερήσουν το σεξ.
"Αν πας εκεί κάτω (για καυγά), μην κάνεις τον κόπο να ξαναγυρίσεις. Δεν θα σε ξαναδεχτώ", είπε η ίδια στον άνδρα της, όπως δήλωσε σε ένα βίντεο που προβάλεται στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας.
Ο σύζυγος πάντως, ο Λενγκς Κουπόνγκ, θυμάται μια κάπως διαφορετική εκδοχή της απειλής αφού, όπως υποστηρίζει, η Καντούντου τον φοβέρισε ότι θα του κόψει τα γεννητικά όργανα "αν δεν συμπεριφέρεται καλά".
Οι μουσουλμάνοι στις νότιες Φιλιππίνες συγκρούονται συχνά μεταξύ τους με αφορμή κτηματικές ή πολιτικές διαφορές.
Μάλιστα τα μέλη μιας πανίσχυρης οικογένειας έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία ότι σκότωσαν 57 μέλη μιας αντίπαλης οικογένειας προκειμένου να τα εμποδίσουν να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του 2009.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου