Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Καμπανάκι για την τεχνητή γονιμοποίηση

Κατά 41% μεγαλύτερο κίνδυνο προεκλαμψίας διατρέχουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική
Καμπανάκι για την τεχνητή γονιμοποίηση
Η έκθεση του εμβρύου σε εργαστηριακές συνθήκες, ενδεχομένως να ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση

Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.
Ειδικοί από διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, προχώρησαν σε μετά-ανάλυση έξι προηγούμενων μελετών. Ανακάλυψαν ότι οι περιπτώσεις προεκλαμψίας ήταν ιδιαίτερα αυξημένες μεταξύ των γυναικών που είχαν ακολουθήσει τη μέθοδο της εξωσωματικής, συγκριτικά με όσες είχαν συλλάβει φυσιολογικά.
Η προεκλαμψία συνήθως παρουσιάζεται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης της μητέρας σε συνδυασμό με πρωτεϊνουρία ή οίδημα, ή και τα δύο. Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν σε τι οφείλεται η συγκεκριμένη κατάσταση, γνωρίζουν ότι προκαλεί προβλήματα στον πλακούντα τα οποία οδηγούν με τη σειρά τους σε αναπτυξιακά προβλήματα του βρέφους.

Σχέση εξωσωματικής-προεκλαψίας
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν περιπτώσεις γυναικών που ακολούθησαν την μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης και της τεχνητής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίων. Στις ομάδες ελέγχου, οι ειδικοί συμπεριέλαβαν γυναίκες που συνέλαβαν με φυσιολογικό τρόπο και άλλες που ακολούθησαν τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης.
Παρατήρησαν ότι στην περίπτωση των γυναικών που είχαν υποβληθεί στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης ο κίνδυνος εμφάνισης προεκλαμψίας ήταν μεγαλύτερος κατά 41% σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Βάσει των ανησυχητικών ευρημάτων, τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), στο Ορλάντο, στον Καναδά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έκθεση του εμβρύου σε εργαστηριακές συνθήκες (in vitro) θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές οι οποίες ενδεχομένως να οδηγούν σε προβλήματα ως προς την αιμάτωση του πλακούντα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου