Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Υπερυπολογιστής 10-petaflop για το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας


Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας στην Ρωσία έχει μια τεράστια πείνα για υπερυπολογιστές. Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε κάπως καλυφθεί με την εταιρεία T-Platforms να έχει κατασκευάσει για το πανεπιστήμιο έναν 60-teraflop υπολογιστή με την ονομασία Chebyshev το 2008, και το πολύ-πιο γρήγορο 1,3 petaflop «Lomonosov» (φωτογραφία) το οποίο μόλις έλαβε μια αναβάθμιση νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Όμως το πανεπιστήμιο, θεωρώντας πλέον ότι και αυτό υστερεί σε flops, ζήτησε από την εταιρεία να κατασκευάσει έναν πραγματικά υπερ-υπολογιστή 10-petaflop, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2013. Μιλάμε για υπερβολικά μεγάλη υπολογιστή δύναμη, μιας και ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής επί του παρόντος στον κόσμο είναι ο Κ Computer της Ιαπωνίας στα 10,51 petaflops. Από την άλλη το Υπουργείο Ενέργειας έχει συνάψει σύμβαση με τις Cray και Nvidia για να κατασκευάσουν έναν άλλο ο οποίος θα αγγίξει τα 20 petaflops μέχρι το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με The Register, η T-Platforms σχεδιάζει ένα μείγμα διαφορετικών τύπων κόμβων για την επίτευξη διψήφιας απόδοσης petaflop. Η εταιρεία θα κατασκευάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους κόμβους από επεξεργαστές είτε Sandy Bridge ή Ivy Bridge Xeon και της επόμενης γενιάς συνεπεξεργαστές Kepler GPU της Nvdia. Στο τραπέζι έχει ριχτεί και η ιδέα για χρήση της Many Integrated Core (MIC) αρχιτεκτονικής της Intel.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου