Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Οι αράχνες έχουν εγκέφαλο και στα πόδια


Οι μικρές αράχνες έχουν εγκέφαλο τόσο μεγάλο που γεμίζει μεγάλο μέρος των κοιλοτήτων του σώματός τους και επεκτείνεται στα πόδια τους.

Συγκεκριμένα,ερευνητές του Smithsonian Tropical Research Institute στην Κόστα Ρίκα μέτρησαν το κεντρικό νευρικό σύστημα εννέα ειδών αραχνών διαφόρων μεγεθών. Παρότι οι μικρότερες αράχνες είχαν και μικρότερο εγκέφαλο σε απόλυτους όρους, σε σχέση με το σώμα τους το μυαλό τους ήταν τεράστιο.

Ο Δρ. Γουίλιαμ Έμπερχαρντ, επικεφαλής της έρευνας, βρήκε πως το κεντρικό νευρικό σύστημα των μικρών αραχνών καλύπτει το 80% του κεφαλοθώρακα, καθώς και το 25%των ποδιών.
Οι επιστήμονες σημειώνουν πως οι μικρές αράχνες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να διασφαλίσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Επιπλέον, ο μεγάλος εγκέφαλος έχει ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση εσωτερικών κοιλοτήτων των αραχνών και θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος.Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τροπικές αράχνες του Παναμά και της Κόστα Ρίκα. Οι μεγάλες αράχνες ζύγιζαν 400.000 φορές περισσότερο από τις μικρότερες.

«Από τη στιγμή που οι μικρές αράχνες επενδύουν στο μέγεθος του εγκεφάλου τους έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν ιστούς παρόμοια περίπλοκους με τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη”»,λέει ο Έμπερχαρντ.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Arthropod Structure & Development.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου