Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Μεγάλοι στην ηλικία, μικροί στο μυαλό!

 Δυο νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να διατηρούν μυαλό 25χρονου
Μεγάλοι στην ηλικία, μικροί στο μυαλό!
Χάρη στην εξάσκηση και στην καλή διατροφή μπορούμε να παραμείνουμε για πάντα νέοι στο μυαλό, εκτιμούν αμερικανοί επιστήμονες

Οσοι πιστεύουν ότι ένας 70χρονος δεν σκέφτεται το ίδιο γρήγορα με έναν 20χρονο, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν. Γιατί σύμφωνα με νέα ευρήματα δύο αμερικανικών μελετών τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να παραμένουν νέα στο… μυαλό.

Σκέψη με ταχύτητα φωτός
Όπως συγκεκριμένα εξηγούν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να αντιδρούν με ταχύτητες νεαρότερων ηλικιών και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια.
Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι τείνουν να εμφανίζουν επιβραδυμένες αντιδράσεις όταν καλούνται να λάβουν γρήγορες αποφάσεις. Αυτό, σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, συμβαίνει γιατί κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στην ακρίβεια σε σχέση με την ταχύτητα του αποτελέσματος.
«Πολλοί πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό για τον εγκέφαλο ηλικιωμένων ατόμων να ''κόβει'' ταχύτητα, ωστόσο είδαμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια» αναφέρει ο καθηγητής Ψυχολογίας Ρότζερ Ράτκλιφ. «Τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις άτομα ηλικίας 70 ετών μπορούν να αντιδρούν σε ταχύτητες παρόμοιες με εκείνες 25χρονων» περιγράφει. 
Ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα των ειδικών ήταν το γεγονός ότι η προχωρημένη ηλικία δεν σημαίνει απαραίτητα και επιβραδυμένες εγκεφαλικές διεργασίες.
«Οι ηλικιωμένοι δεν θέλουν να κάνουν λάθη και αυτό είναι που συνήθως επιβραδύνει τη σκέψη τους» προσθέτει η δρ Γκέιλ ΜακΚουν, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Αυτό που ανακαλύψαμε λοιπόν, είναι ότι αν και είναι δύσκολο να τους κάνουμε να ξεκολλήσουν από τη συνήθεια αυτή, παρ' όλα αυτά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με την κατάλληλη εξάσκηση».

Νεαρός εγκέφαλος χάρη στη διατροφή
Παράλληλα, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Linus Pauling του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον διαπίστωσαν ότι η νοητική οξύτητα που εμφανίζουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να αποδοθεί και σε μια πλούσια σε βιταμίνες και ω-3 λιπαρά οξέα διατροφή.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «American Academy of Neurology», η σωστή διατροφή προστατεύει τον εγκέφαλο από τη συρρίκνωση, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Η συγκεκριμένη προσέγγιση δείχνει ξεκάθαρα ότι η βιολογική και η νευρολογική δραστηριότητα συνδέεται με τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών που λαμβάνει ο οργανισμός μας» αναφέρει η κύρια ερευνήτρια, δρ Μάρετ Τρέιμπερ.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 104 άτομα με μέση ηλικία τα 87 έτη. Οι ερευνητές προχώρησαν σε αναλύσεις αίματος και στην αξιολόγηση των επιπέδων των θρεπτικών ουσιών που εντοπίζονταν σε αυτό.
«Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών και ψαριών μπορούν να μετρηθούν στο αίμα υπό μορφή βιοδεικτών» υπογραμμίζει η δρ Τρέιμπερ. «Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες είναι ικανές να προστατεύουν τον εγκέφαλό μας και παράλληλα να ενισχύσουν τη λειτουργία του».
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα των βιταμινών Β, C, D και Ε όπως και εκείνα των ω-3 λιπαρών οξέων (που εντοπίζονται κυρίως σε ψάρια και καρύδια) ενίσχυαν τη νοητική ταχύτητα και παράλληλα προστάτευαν το μέγεθος του εγκεφάλου.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου