Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ελέφαντας, ο εξαδάκτυλος!

 Το παχύδερμο διαθέτει ένα κρυφό δάκτυλο στο πίσω μέρος του πέλματός του
Ελέφαντας, ο εξαδάκτυλος!
Ενα έκτο δάκτυλο κρύβεται μέσα σε ένα «μαξιλαράκι» λίπους στο πίσω μέρος του πέλματος του ελέφαντα, επισημαίνει νέα μελέτη

Μπορεί μέχρι σήμερα να θεωρούσαμε ότι ο ελέφαντας έχει το πιο σταθερό περπάτημα στον πλανήτη, λόγω της μορφής των ποδιών του και του βάρους του, σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει.
Οπως φαίνεται τελικά, τα βήματα του παχύδερμου δεν είναι τόσο «σίγουρα», επειδή περπατάει στις μύτες των ποδιών του, εξαιτίας ενός έκτου δακτύλου που βρίσκεται στο πίσω μέρος του φαινομενικά επίπεδου πέλματός του.

Δάκτυλα, όπως εξελικτικά εργαλεία
Όπως δημοσιεύουν οι ειδικοί του Βασιλικού Κολεγίου Κτηνιατρικής του Λονδίνου στην επιθεώρηση «Science», το έκτο δάκτυλο του ελέφαντα, μήκους 5-10 εκατοστών, αποτελεί ουσιαστικά ένα επίμηκες οστό, παρόμοιο με εκείνα που διαθέτουν άλλα είδη για τη στήριξη των τενόντων.
«Το επιπλέον δάκτυλο του ελέφαντα είναι σαν τον αντίχειρα του Γιγάντιου Πάντα, με τους ίδιους συνδέσμους» εξηγεί ο ερευνητής Τζον Χάτσινσον. «Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο εξελικτικό μοτίβο: μετατρέπουμε δηλαδή το σησαμοειδές οστό σε λειτουργικό δάκτυλο αντί να αναπτύξουμε ένα νέο».
Το περιβόητο έκτο δάκτυλο είχε περιγραφεί για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα, όμως έκτοτε οι επιστήμονες το είχαν παραμελήσει. «Ο κόσμος απλά ξέχασε ότι το έκτο δάκτυλο ήταν εκεί και αναφερόταν μόνο σε εξειδικευμένες μελέτες που αφορούσαν την ανατομία του ελέφαντα» καταλήγει ο Χάτσινσον.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου